Gå til sidens hovedinnhold

Pedofrykt i idrettslag

Mannen som meldte seg som trener på fotballskolen, var tiltalt - og frikjent - for seksuelle overgrep.

Idrettslaget Randesund i Kristiansand har sendt ut advarsel om en 33 år gammel mann som viste særlig stor interesse for å være trener for lagets fotballskole i sommer. De har også kontaktet politiet om saken, skriver Fædrelandsvennen.

Den falske treneren er identisk med en mann som har vært på rundtur og kontaktet idrettslag over store deler av østlandsområdet.

- Mannen har beveget seg fra Hedmark, nedover mot Oslo til Asker og Bærum og videre til Vestfold, derfra til Telemark og derifra igjen til Kristiansand-området. Han har oppsøkt idrettslag og tilbudt sine tjenester som assistenttrener, sier politistasjonssjef Odd Nordmo ved Randesund politistasjon til Nettavisen.

Les også : Falsk trener sprer frykt

- For god til å være sann
- Vi fikk en henvendelse på mail fra ham og formidlet den til lederen av fotballskolen. Men på den første instruktørsamlingen viste han en overivrighet, ikke i negativ betydning, men han hadde en kunnskap og en erfaring som viste seg å være for god til å være sann, sier leder i Randesund IL, Svein Tønnesen, til Nettavisen om kontakten med 33-åringen.

Mannen oppga blant annet å være talentutvikler for Stabæk. Det var han slett ikke.

Tønnesen forteller at både andre trenere og noen av ungguttene som var hjelpeinstruktører reagerte på mannen, som hadde veldig gode kunnskaper på en del sider ved fotballen, men var helt blank på andre.

Frikjent for seksuelle overgrep
Folk i Randesund IL begynte å undersøke bakgrunnen til mannen via internett og fant etter hvert ut at navnet han oppga, Morten Hagen, ikke var hans virkelige navn. Deretter fant de ut at han hadde vært dømt i Oslo tingrett og deretter frikjent i lagmannsretten for seksuelt overgrep mot en ni år gammel gutt.

Selv om mannen ble frikjent av juryen, ble han av fagdommerne dømt til å betale 30.000 kroner i oppreisning til gutten.

I lagmannsretten ble han dømt for å ha navngitt offeret og beskyldt barnet for å lyve om overgrepet gjennom oppslag i guttens nabolag, skriver Fædrelandsvennen.

Advarte andre klubber
- Det vi først og fremst reagerer på er at en person som søker kontakt med oss går under falskt navn. Det gjør det mistenkelig, og vi ga ham beskjed om at vi ikke ville ha noe med ham å gjøre, sier Tønnesen.

Samtidig tok Randesund IL kontakt med andre idrettslag i området og informerte dem om mannen.

- Ja, jeg sendte en mail til noen av våre naboklubber, som også har fotballskoler i sommer, og informerte dem. Så informerte jeg politiet, sier Tønnesen.

Randesund IL avslutter sin fotballskole – med 285 deltakere – torsdag. Den har vært vellykket.

Lettet idrettslagsleder
Tønnesen sier han er lettet og glad over at Randesund IL begynte å snuse i mannens fortid.

- Vi sjekker folk utenfra litt nærmere, uten å grafse. Det er noe vi har vært bevisste på i en del år. Nå vet vi at en rekke idrettsmiljøer rundt om i landet har avvist mannen, og det er betryggende, sier Tønnesen.

Politiet skryter av idrettslaget

Politistasjonssjef Odd Nordmo ved Randesund politistasjon bekrefter overfor Nettavisen at de har mottatt en henvendelse fra Randesund IL og sier de holder mannen under oppsikt. Men noen hjemmel for å pågripe ham har de ikke.

- Vi har gjort han kjent med at vi er klar over at han er her og at vi har han under oppsikt, sier Nordmo. Han gir ros til Randesund IL og andre for deres håndtering av saken.

- Det er grunn til å gi honnør til idrettslagene for at de har en alarmberedskap som fungerer og at de har håndtert dette uten at det har blitt en heksejakt. Jeg mener de har hatt grunn til å reagere, siden mannen opptrådte med falsk identitet. En vanlig, lovlydig borger ville ikke gjøre det, sier Nordmo til Nettavisen.

33-åringen har oppgitt riktig identitet når han har vært i kontakt med politiet.

Reklame

Husker du disse to idiotene?