RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
MÅ UTSETTE: Max Hermansen, talsmann for Pegida i Norge, har så langt stått i bresjen for ni Pegida-marsjer i Oslo. Bildet er fra arrangementet 11. mai.
MÅ UTSETTE: Max Hermansen, talsmann for Pegida i Norge, har så langt stått i bresjen for ni Pegida-marsjer i Oslo. Bildet er fra arrangementet 11. mai. Foto: Trond Lepperød (Nettavisen)

Pegida har fått avslag - må utsette marsj

Antiislamske Pegida tar snart sommerferie med sine marsjer, opplyser talsmann Max Hermansen.

OSLO (Nettavisen): Det blir ingen Pegida-marsj foran Rådhuset i Oslo mandag. Den antiislamske bevegelsen, som samarbeider med medlemsorganisasjonen Stopp islamiseringen av Norge (SIAN), har siden oppstarten i januar  gjennomført ni arrangementer ved Rådhuset, og har den siste tiden gjennomført et arrangement andre mandag i hver måned - med beskjeden oppslutning. Denne gangen har de fått avslag fra rådhusforvaltningen. Avslaget er begrunnet i at Pegida-marsjen denne gangen kolliderer med store arrangementer med flere hundre deltakere på rådhuset. Det får Nettavisen bekreftet fra Oslo kommunes rådhusforvaltning.

Skuffet

Pegida-talsmann Max Hermansen er skuffet over at svaret på søknaden til rådhusforvaltningen, som ble sendt 12. mai, først kom fredag:

- Det føles som en ren trenering når de først gir oss avslaget siste hverdag før marsjdagen, sier Hermansen til Nettavisen.

Hermansen sier at de i samråd med politiet utsetter Pegida-marsjen til mandag 15. juni. I juli blir det ifølge Hermansen ingen Pegida-marsjer. Da tar Pegida sommerferie.

Får ikke marsjere

De siste Pegida-marsjene har samlet rundt ti deltakere og har foregått under streng politibevoktning bak sperringer i Borggården. Pegidas ønske om å kunne marsjere i Oslos gater har politiet sagt nei til av sikkerhetsmessige vurderinger. Politiet vil ikke opplyse hvor mye ressurser de bruker på grupperingens arrangmenter, men det har vært flere uniformerte politifolk på plass ved arrangementene. Antirasister - også de bak sperringer - har hver gang møtt Pegida med motdemonstrasjon og ropt slagord som «Ingen rasister i våre gater».

Ble spyttet på

Pegida-talsmannen forteller at de har opplevd ubehageligheter under sine demonstrasjoner, men ikke voldsepisoder. Under Pegida-marsjen 11. mai spyttet en forbipasserende syklist mot Max Hermansen. Hermansen forteller at det en gang kom to motdemonstranter inn på serveringsstedet Fritjof i Borggården og ropte slagordet «Ingen rasister i våre gater» mot Pegida-tilhengerne som hadde satt seg der etter marsjen.

- Folk har også ropt «Breivik-venner» etter oss, sier han.

- Forstår du at folk kan se på dere som rasister?

- Vi er ikke rasister, men vi mener islam er en totalitær ideologi som blant annet står for kvinneundertrykkelse, forfølgelse av homofile og jødehat. Det er det vi vil ha fram, sier Hermansen til Nettavisen.

Pegida er sterkt imot at Norge skal ta imot flere flyktninger og mener flyktninger må hjelpes i nærområdene, ikke i Norge.

Stilte til valg i Tyskland

Den antiislamske bevegelsen har sitt utspring i Dresden i Tyskland og har fått avleggere flere steder, blant annet i Norge. Søndag stilte Pegida til valg på ordfører i Dresden og fikk nesten ti prosent av stemmene, ifølge NTB.

Dette var det første valget noensinne hvor Pegida deltok. Bevegelsens kandidat Tatjana Festerling kom på fjerdeplass med 9.6 prosents oppslutning.

ROPER SLAGORD: Motdemonstranter bak politiets sperringer protesterer mot innvandringsfiendtlige Pegida foran Oslo rådhus 11. mai.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere