Pendler i russisk fly

- Det gir en fin frihetsfølelse, sier Håvard Dale om det å pendle fra Bergen til Førde i eget russisk militærfly.

31.01.06 13:20

Flyet er en YAK 52 og den er kjøpt i Hokksund. Det går tre av dem i Norge og flere hundre i Vesten. Det ble brukt til å lære opp MIG-piloter i det gamle Sovjetunionen.

- De kunne bygge fly. Dette er solide greier med gode flyegenskaper, sier Håvard Dale til iBergen.no. Dale jobber som flytekniker hos Airlift i Førde og mekker helikoptre dagen lang. Han tar derfor servicen på sitt eget fly også.

- Jeg har papirene i orden, forsikrer han.

Reservedeler før han kjøpt online fra Frankrike, England og USA.

Halv time
- Det tar en halvtime fra Bergen til Førde. Her fra Lindås hvor jeg bor kan jeg selvsagt ta bussen til Førde når jeg ukependler, men dette er mye mer morsomt.

Håvard eier flyet sammen med en annen og de bruker flyet både til konkurranseflyvning og oppvisning. På alle de store flyvstevnene i Norge liker de å vise seg fram.

Som en amerikaner
- Hvordan er økonomien i prosjektet?

- Yak'en bruker rundt to liter på milen når vi cruiser på rundt 250 km i timen. Så det går bra unna. Vi fløy på vel en times tid til Notodden. Bensinforbruket er omtrent som en gammel amerikaner, sier Håvard Dale mens han kikker opp på de lave skyene og konstaterer at i dag blir det desverre buss til Førde.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.