RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Pensjonen for skilte bestemødre ble borte - Frp vil rette opp


BØR RETTES OPP: Frps finanspolitiske talsperson, Hans Andreas Limi, mener at regjeringen bør rette opp feilen som er begått mot fraskilte eldre kvinner som har mistet pensjonen sin.
BØR RETTES OPP: Frps finanspolitiske talsperson, Hans Andreas Limi, mener at regjeringen bør rette opp feilen som er begått mot fraskilte eldre kvinner som har mistet pensjonen sin. Foto: Stig Martin Solberg
Utenfor regjering er Frp fremdeles tydelige på hva de mener om at staten tok pensjonen fra skilte bestemødre.

- Det er veldig uheldig at du får en lovendring med tilbakevirkende kraft, og fjerner penjonsrettigheter som folk har betalt for. Det fjerner den forutsigbarheten man bør ha når man innbetaler penger for å sikre seg en fremtidig ytelse.

Det sier Frps finanspolitiske talsperson, Hans Andreas Limi, til Nettavisen.

Nettavisen har tidligere skrevet om staten som tok pensjonen fra skilte kvinner som tidligere hadde fått opparbeidet pensjon som hjemmearbeidende husmødre.

En endring i ekteskapsloven i 1991 gjorde at skilte kvinner ikke fikk utbetalt den pensjonen som deres tidligere ektemenn hadde innbetalt for dem dengang de tok vare på hus og hjem. FNs kommisjon mot kvinnediskriminering (CEDAW) vil nå vurdere om Norge har brutt internasjonale avtaler ved å frata kvinner pensjonen som ble innbetalt for dem.

Les egen sak: - Staten fremstår som enke-røver

Taus regjering

Nettavisen hadde håpet på en politisk kommentar fra Frps regjeringsmedlemmer, men fikk bare et administrativt svar fra Arbeids- og sosialdepartementet i retur.

Heller ikke statssekretær Gjermund Hagesæther (Frp), som tidligere har engasjert seg i saken, ønsket å kommentere nå. Han sa til Nettavisen at det var unaturlig å kommentere denne saken nå når han var statssekretær i Justis- og beredskapsdepartementet, og henviste til en langt mer frittalende Limi.

- Er dere ikke lenger opptatt av dette temaet?

- Jo for all del. Det vi er opptatt av i opposisjon, skal vi også være opptatt av i posisjon, men vi må være realister og bruke tiden på det vi kan få til, sier Limi.

- Har vært liten interesse

- Så du tror ikke at de andre partiene er interessert i å rette opp en feil som er begått mot fraskilte bestemødre som i dag lever på minstepensjon?

- Jo, når du formulere det slik er det vanskelig å forestille seg at noen går imot, men det er lenge siden dette vedtaket ble fattet (Limi henviser til at lovendringen kom i 1991), og det har ikke vært noen interesse fra andre partier til å endre dette i disse årene, så vi må være realister. Når det er sagt, er det viktig å rette opp urettferdighetene i denne saken, sier han.

- Utfordringer

Limi sier at det i denne saken er en del utfordringer rundt lovverket, men:

- Det er først og fremst en økonomisk utfordring. Alt som skjer med pensjoner har store økonomiske konsekvenser, og det må gå ihop i budsjettet.

Limi tror at de økonomiske konsekvensene av en kursendring i denne saken vil være langt dyrere enn 4,5 millioner i årlig utbetaling slik forbundsleder Elisabeth Rusdal i Norges Kvinne- og familieforbund sa til Nettavisen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere