Gå til sidens hovedinnhold

Pensjons-avsporing

Den viktige debatten om våre fremtidige pensjoner har sporet helt av. Nå dreier alt seg om toppsjefenes lønnsvilkår, ikke om hvordan vi skal dele statlige midler mellom oss.

Det slår aldri feil: Når en reform virker faretruende, snakker LO om noe annet - og media kaster seg på.

Samtidig kan man være trygg på at NHO-ledelsen og landets toppsjefer gjør hva de kan for å gjøre avsporingen mulig.

Pensjonsdebatten er intet unntak.

Lenge har Sigbjørn Johnsen og hans utvalg arbeidet med et meget fornuftig forslag til reform: Det skal bli større sammenheng mellom hva man betaler inn, og hva man får igjen i pensjon.

Derfor får folk som har tjent bra og betalt mye inn, mer tilbake.

Og de som betaler inn i mange år, skal tjene på det.

Faktisk trodde vi det kunne bli bred enighet om disse prinsippene. Men inn på banen stormer trioen Jens Stoltenberg, Hill-Marta Solberg og Gerd-Liv Valla. De peker på de private toppsjefenes pensjoner, og later som om det er problemstillingen.

Nå skulle kanskje de to førstnevnte, som oppebærer landets beste pensjonsordning - og har bevilget seg den selv - latt være å kaste stein når de sitter i glasshus.

Men verre er at debatten fullstendig har spores av.

For felles for alle de private direktørene som nå har fått lønningene brettet ut offentlig, er at det er bedriften som betaler pengene - og ikke staten. (Poenget gjelder ikke de offentlige lederne).

Følgelig er det vanskelig å se hvordan det er relevant i en debatt om hvordan statlige midler skal fordeles. De privat høytlønte har jo forlengst nådd taket for hva de skal få fra det offentlige. De siste kronene de betaler inn, vil de aldri se snurten av.

Så neste gang en vaskekone eller en trikkebetjent holdes opp mot en høytlønnet for å vise hvor urimelig forslaget til omlegging er, venter vi å få svar på et vesentlig spørsmål: Hvor mye har de betalt inn? Kan det være at den lavtlønte får tilbake langt mer enn vedkommende har ytt til fellesskapet?

Reklame

Kun i dag: 30 % på alle varer hos Christiania Glasmagasin