Per Borten er død

Tidligere statsminister Per Borten døde torsdag på St. Olavs hospital i Trondheim. Han ble 91 år gammel.

20.01.05 14:33

Det melder NTB.

Per Borten var norsk statsminister fra 1965 til 1971, da han ledet den borgerlige koalisjonsregjeringen bestående av Høyre, KrF, Senterpartiet og Venstre. Borten-regjeringen var den andre ikke-sosialistiske regjeringen etter krigen. Med seg på laget i regjeringen hadde han blant annet John Lyng (utenriksminister) og Kåre Willoch (handelsminister).

Borten (3. april 1913 - 20. januar 2005) startet sin politiske karriere i hjembygda Flå i Sør-Trøndelag, hvor han var ordfører fra 1945 til 1955.

I 1950 ble han medlem av Stortinget, og ble formann i Bondepartiet fem år senere. Han var en drivkraft i arbeidet for å modernisere partiet, som i 1959 skiftet navn til Senterpartiet. Han satt som partiformann til 1967.

Han satt som parlamentarisk leder for partiet helt fram til 1967, da han frasa seg gjenvalg på grunn av statsministerjobben.

Før sin politiske karriere tok Borten eksamen ved Norges landbrukshøgskole i 1939, og var herredsagronom i Alvdal og Folldal.

Borten er mest kjent for den dramatiske avgangen som statsminister. Han gikk av som statsminister da det ble kjent at han hadde utgitt konfidensiell informasjon om Norge i forhandlingene om EF-medlemskap.

Per Borten har helt fram til det siste vært en aktiv aktør i samfunnsdebatten, som en meningssterk, respektert og folkelig eks-politiker. Han har blant annet markert seg sterkt i overvåkingsspørsmålet og i EU-saken i 1994.

Selv om Borten og Kåre Willoch sto langt fra hverandre på sentrale politiske områder, som i EU-saken, trekker Willoch fram Borten som en ruvende skikkelse i norsk etterkrigstid.

- De stridigheter som oppsto i EU-konflikten må ikke overskygge bildet av en raus og utadvendt politisk høvding, som hadde lett for å vinne folkets tillit, sier Kåre Willoch.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.