Fiskeriminister Per Sandberg (Frp) overtar inntil videre som justis-, beredskaps- og innvandringsminister etter Sylvi Listhaug (Frp).

Endringen ble foretatt av Kongen i ekstraordinært statsråd på Slottet tirsdag klokken 12.

Formelt heter det at statsråd Sylvi Listhaug gis avskjed i nåde som justis-, beredskaps- og innvandringsminister, mens statsråd Per Sandberg overtar inntil videre styret av Justis- og beredskapsdepartementet, i tillegg til det ansvarsområdet han i dag har i Nærings- og fiskeridepartementet.

Endringene gjelder fra tirsdag klokken 12.30.

- Støre ikke egnet

Tirsdag morgen ble det kjent at Sylvi Listhaug går av som justisminister. Listhaug skrev selv på Facebook at hun trekker seg, og takker for støtten hun har fått de siste dagene.

«Jeg er glad for at Siv og hele partiet var villig til å legge regjeringsdeltagelsen til side for å støtte meg som justisministe r. Men jeg kan ikke tillate at min avgang åpner for at FrP mister makt og gjennomslag. Og det har vært helt opp til meg selv om jeg skulle stå hele veien ut, eller om jeg skulle trekke meg,» skriver Listhaug.

I en pressekonferanse like etter kunngjørelsen, gikk Listhaug til frontalangrep mot Arbeiderpartiet og Jonas Gahr Støre.

– Målet i valgkampen var å holde Støre vekk fra statsministers kontor, og det er fortsatt målet. Han er ikke egnet til å være statsminister i Norge, sa Listhaug.

Haltet inn på Stortinget

Det var en haltende Per Sandberg som tok ordet i Stortinget tirsdag. Frp-nestlederen røpet at han ikke hadde hoppet i Vikersund, men tvert imot satt utfor Korketrekker'n i Holmenkollen i akebrett

– Men begge deler kan kalles ekstremsport, sa han da han tirsdag morgen deltok på vegne av regjeringen i en debatt om foreslåtte endringer i straffeprosessloven.

Overtar etter Listhaug

Vel en time senere, i ekstraordinært statsråd tirsdag klokken 12, vil Sylvi Listhaug gis avskjed i nåde som justis-, beredskap- og innvandringsminister. Samtidig skal Sandberg konstitueres som ny minister.

Etter det NTB forstår er det ennå ikke formelt avgjort om han skal ha jobben på permanent basis. Uansett vil han fortsette som fiskeriminister inntil videre, etter det NTB får opplyst.

For mange i Frp vil det imidlertid framstå som et smart trekk å la Sandberg overta som justisminister på fast basis. Før Listhaug for alvor entret den politiske riksscenen var det Sandberg som framfor noen forvaltet den fløyen i partiet som med intern hengivelse beskrives som ur-Frp. At Frp-nestlederen neppe er KrFs eller Aps drømmekandidat fryder mange i Frp i den situasjonen som nå er oppstått.

Kontroversiell

58 år gamle Sandberg har i en årrekke vært blant Norges mest kontroversielle politikere. Han er kjent for sin arbeidskapasitet og sine slagferdige replikker, men anses også som en stridbar mann som ikke går av veien for interne oppgjør.

Sandberg ble innvalgt på Stortinget for første gang i 1997 og var stortingsrepresentant helt fram til han ble medlem av regjeringen i 2015. Som stortingspolitiker var det nettopp innenfor innvandring og justis at han i særlig grad gjorde seg bemerket.

Særlig i tiden før han trådte inn i regjeringen hadde også han en rekke verbale feider med Knut Arild Hareide. KrF-lederens tirade på direktesendt radio i februar 2015 er minnerik i så måte. «Du må roe deg ned», sa en opphisset Hareide til Sandberg i en debatt om en uttalelse Frp-nestlederen senere hadde beklaget, om KrFs angivelige ansvar for rekruttering til terrororganisasjoner.

Det skapte også mye rabalder da Sandberg under landsmøtet samme år stilte opp med en T-skjorte med påskriften «Good Journey», mens flyktninger druknet i hopetall i Middelhavet.

Listhaug og Støre gikk rett i strupen på hverandre - se angrepene her:


LES OGSÅ: - Jonas Gahr Støre har fått drapstrusler