RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Pfizer-rådgiver hadde ideen

Sist oppdatert:
Andrew Dannenberg, amerikansk professor og kreftekspert, var den som hadde ideen til Jon Sudbøs forskningsprosjekt. Han er konsulent for legemiddelfabrikkanten Pfizer.

Andrew Dannenberg er en av 13 medforfattere til artikkelen til den norske kreftforskeren Jon Sudbø, som viser seg å være basert på juksedata. Professor Dannenberg har også stått på Pfizers lønningsliste.

Dermed styrkes linken mellom en av verdens største legemiddelprodusenter og skandaleforskeren Jon Sudbø.

- Jeg er Andrew Dannenberg fra Weil Medical School ved Cornell Universitetet. Jeg står her i dag i egenskap av å være rådgiver for Pfizer, men jeg er også én av de kommende medforfatterne til funnene som viser økt risiko for kardiovaskulær (hjerte-og kar) død hos personer som tar NSAID, sa Dannenberg under et møte i det amerikanske legemiddelverket i forkant av Sudbøs stuider.

Funnene som ble presentert på møtet er sammenfallende med de resultatene Sudbø og hans medforfattere presenterte i artikkelen i The Lancet som nå er avslørt som rent juks.

Pfizer Norge presiserer overfor TV 2 Nettavisen at selskapet ikke har hatt noe med studien publisert i The Lancet å gjøre. Støtten på 50.000 kroner til Sudbø gjennom Radiumhospitalets forsknigsstiftelese er til et studie på Radiumhospitalet som skulle settes i gang straks. Støtten er i etterkant av Lancet-avsløringen trukket tilbake.

I en pressemelding på Pfizers hjemmeside, opplyser legemiddelselskapet at de har ikke hatt noen rolle - verken før, under utarbeidelsen eller i gjennomføringen - av studien. Pfizer har derfor ingen forutsetninger for å kommentere verken det vitenskapelige innholdet eller selve utarbeidelsen av studien.

Professor Andrew J. Dannenberg ved Cornell University har vært konsulent for Pfizer i andre sammenhenger. Dette har Dannenberg selv opplyst i publiseringen i The Lancet. Der understrekes det at Dannenberg ikke har hatt noe konsulentoppdrag for Pfizer i forbindelse med arbeidet med studien, heter det.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere