*Nettavisen* Nyheter.

PFU: VG brøt ikke god presseskikk i Tolga-saken

 

VG ble ikke felt av PFU for klagen mot den første artikkelen om Tolga-brødrene. Her fra overleveringen av rapporten om Tolga-saken til helseminister Bent Høie (H) og kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland (H) tidligere i år. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix Foto: (NTB scanpix)

VG ble ikke felt da klagen mot den første artikkelen om Tolga-brødrene ble behandlet av Pressens Faglige Utvalg (PFU) onsdag.

23.10.19 16:47

– VG er her i kjernen av samfunnsoppdraget sitt, sa Ellen Ophaug, som representerer journalistene i utvalget, melder Medier24.

Tolga kommune ved rådmann Siv Stueland Sjøvold hadde klaget inn VG til PFU for saken «Tre brødre på Tolga». Kommunen mente avisa gjorde seg skyldig i brudd på kildekritikk og kontroll av opplysninger, saklighet og omtanke, skille fakta og kommentar, dekning for titler, samtidig imøtegåelse, samt tilsvarsretten.

VG ble ikke felt i denne klagesaken, som bare gjelder den første publiseringen av en lang rekke artikler publisert over flere måneder.

Reagerer på tittelbruk

Enkelte PFU-medlemmer reagerte imidlertid litt på VGs tittelbruk på forsiden av papirutgaven, melder fagbladet Journalisten. I en stikktittel skriver VG: «Kommunen fant en måte å få mer penger på».

Stein Bjøntegård, som representerer redaktørene i utvalget, mente at denne formuleringen var litt upresis, men han var imidlertid klar på at dette ikke var grovt nok for en fellelse.

– Her går VG litt for langt for meg i å indikere et forsett som jeg mener at de ikke klarer å dokumentere, uttalte Bjøntegård.

Fikk oppmerksomhet

Avisas administrerende redaktør Gard Steiro mener oppmerksomheten rundt klagen har vært større enn ventet.

– Når vi lager journalistikk, så venter vi at den kan skape debatt, men vi synes nok at enkelte anklager mot VGs journalistikk i akkurat denne saken har vært grunnløse, sier Steiro til Medier24.

Journalistene som sto bak saken, fikk i mai Den store journalistprisen og redaktøren er ikke overrasket over avgjørelsen.

– Vi har brukt mye tid på å svare PFU grundig. Vi var hele tiden trygge på vårt arbeid, og uttalelsen var dermed som forventet, sier han.

Nettavisern-redaktør: - Underlig

Redaktør i Nettavisen, Erik Stephansen, mener at PFU-avgjørelsen er underlig.

– Ikke bare våre journalister i fire Amedia-aviser, men også regjeringens granskingsutvalg og nå i høst kommunal- og moderniseringsdepartementet, har alle sammen konkludert med at det ikke finnes spor av at kommunen forsøkte å berike seg da de søkte refusjon for de tre brødrene.

– Likevel mener altså PFU at VG har dekning for tittelen «Kommunen fant en måte å få mer penger på». Det er unektelig litt rart, særlig siden medlem Stein Bjøntegård medgir at tittelen var «upresis» og selv påpeker at pengemotivet ikke ble dokumentert i reportasjene. Med det bakteppet er vår vurdering at PFU rett og slett ikke ønsket å felle VG denne gangen, sier Erik Stephansen.

(©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag