RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
dekk, bildekk, bilhjul, hjul, piggdekk, vinterdekk, vinterhjul
dekk, bildekk, bilhjul, hjul, piggdekk, vinterdekk, vinterhjul

Piggdekk rammer astmatikerne

Sist oppdatert:
Piggdekk på veiene betyr mindre ren luft. I morgen kan dette gi astmatikere problemer i hovedstaden, men kanskje også flere.

- Astmatikere bør holde seg unna områdene rundt hovedveiene i Oslo på ettermiddagen tirsdag, sier faglig leder Ingrid Myrtveit i Helsevernetaten til TV 2 Nettavisen.

Gir pustebesvær
Mest forurenset luft blir det langs hovedveiene E6, E 18 og Ring 3, og inntil 100 meter fra disse veiene. Helsevernetaten fraråder astmatikere å puste inn denne lufta.

- Luftforurensningen kan gi astmatikerne helsereaksjoner, blant annet pustebesvær, sier Myrtveit.

Hun opplyser at det i hovedsak er veistøv som forurenser. Dette er asfaltstøv som virvles opp av piggdekkene som ruller rundt på veiene.

Kan ramme flere
Helsevernetaten karakteriserer morgendagens forurensning som ”noe forurenset”. De utelukker ikke at lufta kan bli enda mer forurenset enn dette.

- Hvis det blir finere og tørrere vær enn varslet, kan det bli mer forurensning på veiene. Da kan det gå opp til vår neste klasse, ”mye forurenset”, sier hun.

Og dersom dette slår til, vil enda flere osloborgere slite.

- Da bør heller ikke folk med alvorlige hjerte- og luftveislidelser oppholde seg i disse områdene, sier Myrtveit til TV 2 Nettavisen.

Verst til våren
Helsevernetaten opplyser at de flere ganger i løpet av en vinter kommer med slike varsler, i perioden bilene har piggdekkene på. Asfaltstøv er ifølge dem hovedårsaken til den til tider dårlige lufta i osloområdet vinterstid.

- De verste dagene pleier vi å ha i mars og april, da det forekommer dager med svært høy forurensning. I slike tilfeller bør også små barn unngå lengre opphold utendørs, samt at forbigående slimhinneirritasjon og ubehag kan forekomme hos friske personer, opplyser Helsevernetaten.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere