*Nettavisen* Nyheter.

Pilleeksplosjon til barn

Norske barn bruker stadig mer medisiner, selv om de er friskere enn noen gang.

26.10.06 23:06

Tendensen er tydelig både i Norge og flere vestlige land; legemiddelforbruket blant barn øker.

Barns bruk av medisiner mot ADHD, astma og diabetes er særlig økende. Det er også bruken av reseptfrie midler som paracet.

50 prosent opp
- Når man ser på salgstallene for paracetamol i pakninger til barn, ser vi at salget har økt med rundt 50 prosent de siste 10-15 årene, sier Per Lagerløv, barnelege og førsteamanuensis ved Universitetet i Oslo til TV 2 Nyhetene.

Ekspertene er bekymret over økningen. Årsaken er at man vet for lite om bivirkningene av legemiddelbruk blant barn.

Per Lagerløv har lenge forsket på paracetbruk blant barn og unge, og mener utviklingen er uheldig.

- Samfunnet er mer medikalisert, man er mye mer vant til å ta en pille for alt som er ille, sier Lagerløv.

- Vet for lite
Betty Kalikstad er forsker og barnelege på Rikshospitalet i Oslo. Hun mener reseptfrie legemidler lett kan misforståes som ufarlige.

- Når det gis inntrykk av enkel tilgang til reseptfrie medisiner, vil det kunne bidra til en holdning blant barn og unge som gjør at de ikke tror at disse medisinene er farlige. De kan får farlige konsekvenser ved gal bruk, sier hun til TV 2 Nyhetene.

Hun mener det er uheldig at alle typer medisiner som i dag brukes til barn, er laget for voksne, og at man vet alt for lite om bivirkningene de kan ha på barn.

Friskere enn før
- Vi vet absolutt ikke nok i forhold til det. Og alle aspekter i forhold til medisinbruk hos barn og unge bør kartlegges, sier Kalikstad.

- Er barn og unge sykere i dag enn før?

Nei, det er vi ganske sikre på at de ikke er. Barn i dag er friskere. Likevel går legemiddelforbruket opp, og det bør få mor og far til å tenke seg om, sier Per Fugelli, professor i sosialmedisin.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.