Piloter sjokkert over kollega

I morges brøt en Norwegian-pilot sikkerhetsrutinene på Gardermoen silk at flyet han skulle føre, måtte evakueres. Kollegaene i Norsk Flygerforbund er sjokkerte.

15.03.05 13:34

- Dette går bare ikke an. Vi tar selvsagt avstand fra slik oppførsel, sier leder i Norsk Flygerforbund Petter Førde til TV 2 Nettavisen.

Nektet kontroll
Ifølge Oslo Lufthavn Gardermoen (OSL) var den erfarne piloten i Norwegian fullstendig klar over hva han gjorde da han nektet å gå gjennom sikkerhetskontrollen på vei til flyet. Piloten kom så langt som inn i cockpiten på flyet før han ble stanset. Hendelsen førte til at hele flyet måtte evakueres og passasjerene måtte gå gjennom sikkerhetskontrollen på nytt. Pilotens ID-kort ble umiddelbart sperret og piloten tatt av tjeneste.

- Ingen agenda hos oss
Etter det TV 2 Nettavisen kjenner til, er det foreløpig uklart hvilket motiv piloten hadde for sin oppførsel. Det er imidlertid en kjensgjerning at piloter og kabinansatte har vært svært misfornøyd med de nye sikkerhetsreglene som ble innført 1. januar 2004, som sier at også de må gjennom sikkerhetskontroll hver gang de går ut av sikkerhetssonen.

I desember i fjor kunne TV 2 Nettavisen melde at enkelte piloter også har skjelt ut sikkerhetsvaktene som står for jobben.

Foto: Norsk Flygerforbund

- Dette er på ingen måte en agenda for Norsk Flygerforbund lenger. Tvert i mot, vi mener at det er bra at sikkerheten blir ivaretatt på Gardermoen, sier Førde til TV 2 Nettavisen.

- Første gang
Om lag 90 prosent av alle norske flygere er medlem i Norsk Flygerforbund. Norwegians piloter valgte ved oppstart av selskapet ikke å melde seg inn. Leder Petter Førde sier til TV 2 Nettavisen at dette er første gang han har hørt om piloter som har oppført slik som Norwegians pilot gjorde tirsdag.

- Jeg visste faktisk ikke at det var mulig å komme seg helt ut til flyet uten å gå gjennom sikkerhetskontrollen. Men at han ble tatt, viser jo at systemet fungerer. En form for reaksjon mot piloten blir det helt sikkert, sier Førde.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.