RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Pilotmobbing på sikkerheten løs

Sist oppdatert:
Yngre og eldre SAS-piloter trakasserer hverandre.

Utbredt mobbing og trakassering mellom eldre og yngre SAS-piloter truer flysikkerheten, ifølge en rapport fra Luftfartstilsynet. Det skriver Dagsavisen.

Det dreier seg blant annet om utfrysing, utskjelling, anonyme trusler, skriftlig sjikane på pilotenes interne debattside, samt plakater med sjikanøs tekst hengt opp på mannskapsrommet på Gardermoen. Yngre piloter skal også ha erklært seg «non fit for flight» og nektet å fly sammen med eldre kolleger rett før avgang.

Den 13 siden lange inspeksjonsrapporten som beskriver forholdene, er datert 13. mars 2008 og unntatt offentlighet.

Ifølge rapporten blir selskapet bedt om å gjøre umiddelbare tiltak for å bedre samarbeidsklimaet i cockpiten. Fem måneder etterpå forteller inspeksjonsleder Kjell Klevan i Luftfartstilsynet at de kun har fått muntlig forsikring om at sikkerheten blir ivaretatt.

En undersøkelse blant de ansatte som nylig er gjennomført tyder ikke på at ting er blitt bedre. Én av fem sier de har følt seg mobbet det siste halvåret.

- Jeg forventer nå at SAS umiddelbart kommer på banen med en konkret plan for å rydde opp, sier Klevan til avisen etter å ha blitt presentert resultatene av undersøkelsen.

Bakgrunnen for konflikten er at den internasjonale luftfartsorganisasjonen, ICAO (International Civil Aviation Organization), i mars 2006 endret regelverket og hevet aldersgrensen for kapteiner fra 60 til 65 år. Yngre piloter mener imidlertid at seniorpilotene har et moralsk ansvar til å overlate spakene til yngre styrmenn.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere