RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Pitbull bet politimann

ILLUSTRASJON: Det var en hund av denne rasen som politidirektoratet ønsket å avlive.
ILLUSTRASJON: Det var en hund av denne rasen som politidirektoratet ønsket å avlive. Foto: JOEL ROBINE (AFP)
Sist oppdatert:
Gjorde ikke noe galt og skal leve, mener tingretten.

GÅ RETT TIL DYRESIDEN

Det svært omstridte bittet skjedde 17. juli i år. Politiet ble tilkalt til Vikhammer camping 14 km nord for Trondheim på grunn av bråk og fyll. Her møtte de pitbullen. Til tross for totalforbud mot rasen hadde hundeeieren, en slovakisk 19 åring, fått med seg hunden inn til Norge for å besøke sin far.

Mens politimannen satt på huk og skrudde av skiltene på en bil, ble han bitt i låret. På dette tidspunktet var hundeeieren på fisketur med en kamerat. Hunden ble beslaglagt på stedet og avlivingsvedtak fattet. Men dette er tingretten i Sør-Trøndelag dypt uenig i:

«For retten fremstår det som svært sannsynlig at bitingen - eller klemmingen - av politibetjentens lår var en såkalt hemmet reaksjon, det vil si et kontrollert bitt i et kort øyeblikk for å markere seg» heter det i den oppsiktsvekkende dommen. «Etter en samlet vurdering er retten kommet til at avliving av hunden fremstår som et uforholdsmessig tiltak.»

Justis- og politidepartementet fikk ikke medhold i vedtaket om avliving. I stedet vurderer retten at hunden skal føres tilbake til Slovakia.

Les også: Majlo må dø i Norge

Les også: Kjemper for å få drepe Majlo

- Følte seg provosert
Hundeadferdskonsulent Gry Løberg var ekspertvitne i saken.

- Det skjedde mye i situasjonen, det var alkohol i bildet, høye stemmer og oppkavet stemning. Hunden har følt seg provosert og ønsket å markere seg, sier hun til Dittdyr.

- Denne type reaksjon kan komme når en hund er redd, provosert eller bare vil leke, sier Løberg.

Hun er tydelig på at hvis hunden ønsket å skade noen, ville resultatet blitt et helt annet.

Gjennom tollen
Eieren hadde ingen anelse om at hunderasen var ulovlig i Norge.

Han passerte tollen på vanlig måte, og viste hundepass og vaksinasjonspapirer.

I hundepasset er hunden beskrevet som en staffordshire pitbullterrier, hundeieren har selv forklart at det dreier seg om en blanding av pitbull og amstaff.

Vant saken - må betale
Selv om staten tapte saken og må betale saksomkostninger, må hundeeier betale oppstallingskostnader, som nå er mellom 40.000 og 50.000 kroner.

Dette er en praksis advokat for hundeeieren Jo Gjestvang reagerer på.

- Dette er en utgift på lik linje med advokat. At eier skal betale dette er i strid med tvisteloven, sier han til Dittdyr.

Les også: Kastet ut hunden fra 6. etg

Les også: Dette må du vite når du kjøper hund

Redd anke
Hunden står fortsatt på en kennel i østlandsområdet, og har ikke sett eieren sin siden 17. juli.

- Vi håper motparten ikke skal anke, slik at vi får hunden ut av landet og gjenforent med eier så snart som mulig, sier Gjerstad.

- Problemet ved en anke er at vi må vente i tre nye måneder. For hunden er det som å være i enecelle, den er helt isolert. Dyrevelferdsmessig er dette forferdelig, det tar ikke Politidirektoratet inn over seg.

- Vi registerer at vi har tapt, og Politidirektoratet vurderer nå en eventuell anke, sier advokat Helge Røstum til Dittdyr.

Få magasinet Dittdyr rett hjem i posten. Bestill her, kr 279 for seks utgaver:

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere