*Nettavisen* Nyheter.

Planlegger kjempefeiring for Norge

Foto: Arne Lutro/TV 2 Nettavisen

Hele landets befolkning ble mandag invitert til neste års store feiring av uavhengigheten fra Sverige. Norge skal presenteres som et fredselskende land for omverden og sender blant annet rockemusikere og kongeparet jorden rundt.

På 99-årsdagen for Norges uavhengighet fra unionen med Sverige presenterte statsminister Kjell Magne Bondevik (KrF) og utenriksminister Jan Petersen (H) et imponerende program for neste års feiring.

Festen kommer til å vare nesten hele 2005 og seremonier, konserter, konkurranser og seminarer er bare en brøkdel av det regjeringen, Stortinget og Kongehuset planlegger i forbindelse med markeringen.

- Hundreårsmarkeringen vil gi oss en kjærkommen anledning til å friske opp og fornye forståelsen av vår egen historie. Vi trenger historien for å forstå vår egen tid, sa Bondevik til et fulltallig pressekorps på Grand Hotell mandag.

Noen høydepunkter:

  • 7. juni 2005: Minnemøte i Stortinget og senere festforestilling i Konserthuset.
  • 10. og 11. juni: Besøk av Sveriges konge og dronning. Kongeparet blir mottatt av vår egen konge og dronning på riksgrensen hvor de i felleskap skal åpne den nye Svinesundbroen. Senere skal de være med på åpningen av det nye Fredssenteret på Vestbanen.
  • 22. og 23. september: Den svenske Talsmannen og Norges Stortingspresident møtes i Karlstad til et omfattende program i regi av lokale myndigheter og Nordisk råd.
  • 25. november: Regjeringen ferier 100-årsdagen for Haakon VIIs ankomst til Norge med et arrangement på Akershus Slott.
  • 27. november: Kongehuset arrangerer slottsball på samme måte som i 1905.

Kongeparet ut i verden
Kong Harald og Dronning Sonja har et omfattende reiseprogram i forbindelse med feiringen.

I februar/mars går turen til USA. I april går turen til Japan og i oktober/november er de invitert til Dronning Elisabeth av Storbritannia. I november skal de på kongelig besøk til Danmark.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Arne Lutro/TV 2 Nettavisen

Norge som forbilde
For statsminister Bondevik representerer hundreårsmarkeringen noe mer enn uavhengighet fra Sverige.

- Det viktigste med denne feiringen er å markere at Norge oppnådde sin selvstendighet på fredlig vis. Vi håper dette kan være til etterfølgelse og at vårt arbeid for freds- og konfliktløsning og demokrati vil spre seg, sa statsministeren etter pressekonferansen.

Av alle arrangementene gledet Bondevik seg aller mest til åpningen av det nye Nobels Fredssenteret 11. juni til neste år.

Under pressekonferansen la statsministeren også vekt på at markeringene skal dreie seg om vårt forhold til naturen og bærekraftig utvikling, samt Norge som kultur- og kunnskapsnasjon.

Petersen sponser rockeband
I sin presentasjon utlovde utenriksminister Jan Petersen en rekke stipender og støtteordninger til akademisk arbeid, fredsseminarer, utenlandsprogram for barn og unge, utstillinger og kulturliv. Petersen kunne blant annet avsløre at norske rockeband får støtte til å dra til Roskilde-festivalen i Danmark neste år.

- Vi må bruke de rette arenaer for profilering, markering og innflytelse internasjonalt. Markeringen skal synliggjøre Norge som engasjert deltaker i det internasjonale samfunnet, både i 2005 og i årene fremover, sa Petersen på pressekonferansen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.