*Nettavisen* Nyheter.

Platesjef spår kopisperrens død

Kopisperre på CDplater fra Sony

Kopisperre på CDplater fra Sony

Forslaget som kan gjøre det forbudt å gjøre om musikken på cd-platene dine til MP3-filer har vakt voldsomme reaksjoner. Leder Larry Bringsjord i FONO tror plateselskapene vil droppe kopisperren om loven blir vedtatt.

13.02.05 10:05

Kultur- og kirkedepartementet foreslo fredag lovendringer i åndsverkloven som gjør det ulovlig å laste ned musikk og film via fildelingsprogrammer på internett.

Selv om det fortsatt skal være lov å kopiere til privat bruk, innebærer forslaget at det blir forbudt å omgå kopisperren på en cd.

- Om dette forslaget blir vedtatt, tror jeg selskapene som bruker kopisperre i dag, vil kutte ut dette i framtida, sier leder Larry Bringsjord i Foreningen Norske Plateselskaper (FONO) til TV 2 Nettavisen.

- Få bruker sperre
FONO-lederen understreker også at det er få selskaper som bruker slik kopisperre i dag.

- Plateselskapene hadde ingenting i mot at folk tidligere kopierte musikk til kassetter. Det var først da dette fikk et så voldsomt omfang med fildeling på nettet at det ble et problem, fortsetter Bringsjord, som selv driver plateselskapet MTG.

Bringsjord hilser velkommen den siden av loven som forbyr fildeling.

- Det var nødvendig å forby galskapen, legger han til.

Finnes smutthull
Selv om det blir forbudt å omgå kopisperrer, vil det fortsatt være muligheter til å omgjøre noe musikk til MP3-filer.

- Dersom en omgår sperren ved å trykke på en knapp, gjør en ikke noe ulovlig. Det gjelder tilfeller hvor noen lager et eget program for å omgå en kopisperre, sa avdelingsdirektør Bengt Hermansen i Kultur- og kirkedepartementet fortalte til TV 2 Nettavisen i går.

Det innebærer at det fortsatt vil være lovlig å bruke programmer som for eksempel iTunes, hvor de fleste kopisperrer ikke er effektive.

HTML EMBED
Vil du respektere en ny, og strengere MP3-lov?
Ja, jeg er lovlydig
Tja, vi får se
Nei, prøv å ta meg...
MP3, hva er det?

Se resultat

Oppfordrer til boikott
En Veggavisen-bruker oppfordrer til boikott av platebransjen fordi de har presset på for å få loven på plass.

«La oss alle bli enige om at fra 1.mars 2005 til 1.april 2005 så skal vi ikke kjøpe EN ENESTE CD fra platebransjen. Ikke over disk, ikke via nettbutikker, ikke i det hele tatt», skriver brukere, som får støtte fra flere.

«Når man kjøper en CD i en butikk så betaler man ikke bare for selve den fysiske platen, men også for å høre på innholdet av den. Om man velger å kopiere dette innholdet over på minidisk, MP3, eller hva det nå måtte være, så er det helt uproblemtisk», mener en annen.

Bringsjord i FONO frykter imidlertid ikke en boikott.

- En slik boikott virker på meg litt prematur og som at den kommer litt for sent, kommenterer Bringsjord.

Bli med på debatten her.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.