*Nettavisen* Nyheter.

Pokerspiller dømt for NAV-svindel - avslørt av IP-adresse i Thailand

DØMT FOR NAV-SVINDEL: Pokerspilleren svindlet NAV for 311.000 kroner og ble dømt til seks måneders fengsel, hvorav tre av dem gjøres betinget. Dommen er ennå ikke rettskraftig. (ILLUSTRASJONSFOTO). Foto: Nettavisen

Fikk redusert straff fordi politiet lot saken ligge på pulten for lenge.

24.02.16 15:04

Den domfelte er kjent i offentligheten for å være pokerspiller, og måtte møte i retten tirsdag 5. januar.

Tiltalen lød på grovt bedrageri for å ha svindlet NAV for til sammen 311.800 kroner i arbeidsavklaringspenger.

Her kan du tipse Nettavisens journalist på mail, eller ring 02060.

Må sone tre måneder i fengsel

I retten erkjente pokerspilleren seg ikke skyldig etter tiltalen. Vedkommende var også tiltalt for å ha gitt falsk forklaring til offentlige myndigheter.

Mandag ble pokerspilleren i 40-årene dømt i Oslo tingrett, for trygdebedrageri. Dommen er på seks måneders fengsel, hvorav tre av dem gjøres betinget med en prøvetid på to år.

Dommen er ikke rettskraftig.

Den domfelte kortspilleren ble også dømt til å betale tilbake 55.500 kroner, selv om tiltalen var på svindel av 311.800 kroner.

– Årsaken til at påtalemyndigheten, på vegne av NAV, i tillegg krevde erstatning, var at deler av det bedratte beløp var foreldet etter alminnelige foreldelsesregler, forklarer politiadvokat ved Oslo politidistrikt Siri Ross Wessel til Nettavisen.

Polititet: – Riktig straff

Forsvareren til domfelte bemerker at politiet ikke fikk innvilget sin påstand om straff som var på seks måneder fengsel, hvorav en av dem skulle gjøres betinget.

– Jeg har ikke fått drøftet dommen med klienten ennå, men registrerer at politiet ikke har fått medhold i sin påstand om straff, sier den domfeltes forsvarer Ola Lunde til Nettavisen.

Politiet mener det er viktig at det idømmes straff av allmennpreventive hensyn.

– Tingretten har utmålt en riktig straff i den konkrete saken. Lovbruddet innebærer misbruk av fellesskapets penger. Vår velferdsordning er i stor grad basert på tillit da opplysningene fra bruker danner grunnlag for utbetalingene. Misbruk av denne tilliten nødvendiggjør en følbar reaksjon, særlig når det, som i denne saken, gjelder et større beløp.

– Saken er dessverre blitt noe gammel, hvilket gjorde at straffen ble satt noe lavere.

Pokerspilleren i 40-årene skal ifølge tiltalen ha mottatt pengene urettmessig på grunn av opphold i utlandet i lengre tid.

Avslørt av stikkprøve

Ifølge tiltalen skal svindelen ha pågått i perioden 31. mars 2010 til 20. juli 2013. Det var en stikkprøve NAV utførte som avslørte personen som nå er dømt for trygdemisbruk.

I dommen kommer det frem at NAV blant annet sjekket meldekortenes IP-adresser, som viste at de var meldt inn hver 14 dag fra Thailand.

NAV innhentet også opplysninger fra valutaregisteret, kontoutskrifter og andre saksdokumenter i saken som bevis.

I retten ble den tiltalte ikke trodd på sin forklaring om at det ikke var tilstrekkelig opplyst fra NAV om at det er pålagt å opplyse om eventuelle utenlandsreiser.

I dommen kommer det frem at vedkommende fikk hjelp av en sosionom fra NAV til å fylle ut søknadsskjemaet, i tillegg til at det var krysset av for «nei» på følgende spørsmål på meldekortet: «Har du hatt ferie eller fravær slik at du ikke kunne ta arbeid eller gjennomføre avtalt aktivitet?»

I dommen heter det blant annet:

«Etter rettens syn er det lite troverdig at tiltalte (...) ikke fikk med seg noen av opplysningene fra NAV om plikt til å opplyse om utenlandsopphold».

I september kom nyheten om at det var et rekordstort anmeldelser av NAV-svindel. I alt 1.057 personer var i september 2015 anmeldt for å ha svindlet Nav for til sammen 222 millioner kroner.

I 2014 ble NAV svindlet for 271 millioner kroner. Vel 1200 personer ble anmeldt. Tallene for 2015 er ennå ikke klare.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag