*Nettavisen* Nyheter.

Polakker bygger billig sykehus

Peab bruker polakker til 50 kroner timen i når de bygger nytt sykehus i Akershus.

07.12.04 09:11

Peab AS har som hovedentreprenør for det store byggeprosjektet, Nye Ahus, inngått avtale om leie av polske betongarbeidere direkte med det polske firmaet Murbet Pawlicki Dziegiel Spolka Jawna – kalt Murbet.

Ifølge norske og polske kilder som Dagsavisen har vært i kontakt med, jobber de polske arbeiderne for en netto timelønn på 50 kroner. De samme opplysningene har nettstedet bygning.no, som Fellesforbundet i Oslo står bak, fått fra sine kilder, skriver Dagsavisen.

50 kroner timen

Den ene polakken er en av 13 betongarbeidere som omtales som «de grønnkledde» på byggeplassen. Han forteller at han jobber 200 timer fast hver måned. Lønna er 10.000 kroner. Det blir en netto timelønn på 50 kroner.

Leder Roy Pedersen i Oslo Bygningsarbeiderforening mener at deler av den innleide virksomheten som nå avdekkes ved Nye Ahus, kan sammenlignes med ren hallikvirksomhet.

- Ren hallikvirksomhet

– Jeg sikter til de tilfellene der norske entreprenører tjener rått på å formidle arbeidskraft med en timelønn langt under tariffavtalen, sier Pedersen.

Heller ikke direktør Kåre Kvalsund i Peab, som er ansvarlig for Nye Ahus-utbyggingen, kjenner til hva slags lønn de innleide polakkene fra Murbet har. Han sier de leier inn underentreprenører etter en fastsatt pris og at de aldri spør hva arbeiderne tjener. Han avviser påstandene om sosial dumping, og viser til EØS-reglene.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.