*Nettavisen* Nyheter.

Politi fjernet leger

Politiet måtte rykke ut for å fjerne tre ledende leger fra familiens hus i dagene før Kristina Hjartåker døde.

20.03.06 08:16

Ledelsen ved Haukeland sykehus tok i bruk alle midler i kampen for å koble Kristina Hjartåker fra pustemaskinen. Politiet måtte til og med rykke ut for å fjerne tre ledende leger fra familiens hus og sykehusledelsen truet også de pårørende med utestengelse fra Haukeland i dagene før Kristina døde, melder TV 2 Nyhetene.

WEB-TV (abonnement): Se innslaget

I kveld forteller Oddmund Hjartåker om en konflikt som ble mer dramatisk enn noen skulle få vite om før Kristina døde.

- Jeg håper at ved å belyse det som har skjedd i denne saken, kan være med på å få i gang en debatt om dette som kan lede til at dette aldri vil skje med noen andre, sier Oddmund Hjartåker til TV 2.

For bare fem dager etter at biskopen grep inn kommer legene på Haukeland med et ultimatum.

- Enten så hadde jeg forståelse for at vi avsluttet behandlingen, da skulle vi ta oss god tid helt fram til neste søndag. Hvis jeg ikke hadde forståelse for det, så avsluttet de behandlingen likevel.

Tidsfrist
Oddmund måtte godta fristen på 9 dager. Men han tok med seg advokat til et nytt møte samme kveld. Av et notat går det frem at sykehusdirektør Stener Kvinnsland kom med trusler.

- Det ble klart gitt beskjed om at hvis Oddmund gikk til pressen med dette, eller prøvde seg på ny for domstolene, så ville Haukeland ta saken i egne hender, avslutte behandlingen på egen hånd - og heller ta belastningen etterpå, sier advokat Tor Lars Onarheim.

- De hadde trumfkortet, Kristina, og hvis vi ikke innrettet oss ville de avslutte behandlingen, sier Oddmund Hjartåker.

Etter helgen hadde legene på Haukeland et møte med Oddmunds foreldre.

Møtet går dårlig - og utløser en ny trussel, denne gang om utestengelse fra sykehuset.

På døra
Om kvelden onsdag 1. februar ligger Oddmund til sengs med bihulebetennelse. Huset er fyllt med venner da sykehusdirektøren, to leger og sikkerhetssjefen står på døren.

Målet er å koble fra Kristina så fort som mulig.

- Kvinnsland kom helt opp i ansiktet mitt og så meg langt inn i øynene og sa at vi skal inn og vi kan ta oss inn hvis du ikke slipper oss inn, sier Rune Hellesund (en venn av Oddmund) Jeg gikk opp og snakket med Oddmund, han var veldig dårlig.

- Vi hadde også telefonkontakt med advokatene. Som rådet oss å ringe politiet, sier Hellesund.

- Fra det ringte på til de ble fjernet av politiet så gikk det nok tre kvarter.

Legene får ikke treffe Oddmund, og Kristina får leve noen dager til.

Lov
I dag har Oddmund slått seg til ro med at Kristina måtte dø. Men han reagerer sterkt på presset - og på truslene.

Til våren tar Stortinget stilling til det som kan bli en ny Kristina-lov. Venstre vil ha et uavhengig utvalg på banen når det oppstår konflikter om liv og død.

Oddmund Hjartåker støtter forslaget.

- Det var jo nettopp det vi søkte etter, å få noen som er helt uhildet til å gå inn og se på Kristina, og å vurdere henne, sier Hjartåker.

Innrømmer
Viseadministrerende direktør ved Haukeland universitetssykehus, Stener Kvinnsland, innrømmer at han var med på å oppsøke familien Hjartåker, og at politiet kom, men vil ikke kommentere saken utover dette.

Kvinnsland sier han støtter forslaget om at uavhengige ekspertar kan kome inn i saker der det er tvil.

- I utganspunktet så kjennes det bekvemt ut om det var slik. Når en er oppi det og det strammer seg til så ville det være godt om en kunne la en tredjepart ta over på en måte. I Kristinasaken kunne dette blitt brukt på et langt tidligere tidspunkt. Og det betyr at mye av det vonde og vanskelige i Kristinasaken kanskje da kunne vært unngått.

Oddmund Hjartåker har fritatt Haukeland fra taushetsplikten. Men med bakgrunn i en avtale fra 22. januar ønsker ikke Kvinnsland å kommentere truslene

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.