*Nettavisen* Nyheter.

Politi risikerer drapssiktelse

Foto: Kjetil Mæland (TV 2 Nettavisen)

Politimannen som skjøt en vietnameser i Larvik risikerer å bli siktet for uaktsomt drap. I natt saumfarte teknikere åstedet. Flere vitner mener politimannen ikke hadde noe valg.

19.05.05 10:01

Onsdag kveld ankom etterforskere fra Spesialenheten for politisaker Larvik for å undersøke hva som skjedde da politimannen skjøt og drepte vietnameseren i 20-årene. Tjenestemannen risikerer å bli siktet for uaktsomt drap.

Teknikere fra Kripos jobbet på åstedet i Nansetgata. Samtidig startet spesialenhetens etterforskere avhør av vitner og lokalt politi.

Flere vitner TV 2 Nettavisen snakket med onsdag kveld mente derimot at tjenestemannen ikke hadde noe valg da han skjøt.

- Tydelig beruset
Flere vitner forteller at mannen virket tydelig beruset da han løp nedover Nansetgata med politimannen etter seg. Ifølge et vitne skal vietnameseren også ha vært nære på å treffe politimannen med kjøttøksa han veivet med.

Vitnet, som ringte politiet og varslet om mannen, forteller til TV 2 Nettavisen hvordan de dramatiske minuttene startet.

- Vi vil ha en prat med deg, sa politiet. Da stakk mannen av han løp nedover Nansetgata. Politimannen ba ham stoppe. Da bråsnudde han seg og slo etter politimannen med kjøttøksa, forteller vitnet som ønsker å være anonym.

- Viftet med kjøttøksa
Vitnet sier at kjøttøksa var så nær politimannen at han var sikker på at den traff. Etter dette tok tjenestemannen fram pepperspray for å uskadeliggjøre mannen.

Den avdøde løp fra politiet nedover Nansetgata mens han veivet med øksa. Daglig leder Jan Olaf Gulbrandsen i Din Sykkel i Larvik var en av dem som ble truet av øksemannen.

- Mannen forsøkte å springe inn i butikken med øksa, men politimannen avskar ham. Vi var fire-fem personer i butikken, fortalte han til TV 2 Nettavisen etter dramaet.

Flere vitner så polititjenestemannen skyte den avdøde. Da hadde tjenestemannen hindret ham i å angripe flere. Til slutt rettet viatnameseren seg mot politimannen og gikk til angrep på ham.

- Politimannen ropte ”legg deg ned” og ”legg fra deg våpenet” mens han rygget. Han ropte igjen og igjen før han skjøt, sier Gulbrandsen.

Skjøt på kloss hold
Til slutt siktet tjenestemannen på den avdøde og avfyrte to skudd i serie. Gulbrandsen er sikker på at skuddet traff i magen på mannen. Også et annet vitne, som kom til åstedet like etterpå, så at mannen var truffet i magen. Det siste vitnet sier til TV 2 Nettavisen at begge skuddene traff i buken.

Alle vitnene som TV 2 Nettavisen snakket med onsdag kveld mener at tjenestemannen ikke hadde noe annet valg en å skyte mot mannen fordi han var svært aggressiv og fordi han var væpnet med øks. Nå skal Spesialenheten for politisaker etterforske om mannen virkelig ikke hadde andre alternativer enn å skyte, og om han kunne ha forhindret at skuddene ble dødelige.

Den nå mistenkte polititjenestemannen hindret øksemannen i å komme inn i Din Sykkel. Han hindret også mannen i å komme bort til en mann og et barn som sto i nærheten.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag