*Nettavisen* Nyheter.

Politibetjent tiltalt for omfattende snoking

SNOKET: Politimannen gjorde flere søk i politiets registre. Nå risikerer han fengsel. Illustrasjonsfoto. Foto: Kyrre Lien (NTB scanpix)

Mannen gjorde omfattende søk fra PC hjemme og hos en kvinnelig bekjent. Nå risikerer han fengsel.

16.04.18 12:06

Politimannen, som jobber i et av politiets særorgan, har i en periode på under ett år brukt politiets registre til å gjennomføre nesten 70 oppslag uten at det var tjenestemessig behov, ifølge tiltalen fra Spesialenheten for politisaker.

De mange søkene er gjennomført fra politimannens egen bostedsadresse.

I tillegg har han gjennomført søk hjemme hos en kvinnelig bekjent, som han også skal ha delt opplysninger med.

Saken skal opp i Oslo tingrett i februar.

– Det er veldig mange søk. Han har søkt på saker han ikke har noe med. I tillegg har han delt enkelte av opplysningene, sier politiadvokat Rune Fossum ved Spesialenheten for politisaker til Nettavisen.

Fossum kan ikke kommentere saken ytterligere.

Ikke lørdagskos

Det er advokat Eva-Marie Stryker i Advokatfirmaet Føyen Torkildsen som representerer politibetjenten.

– Han erkjenner straffeskyld, men understreker at han har gjort dette i den gode tjenestes hensikt, sier hun til Nettavisen.

Klikk på bildet for å forstørre.

FORSVARER: Her er Eva-Marie Stryker før et fengslingsmøte for  politioverbetjent Eirik Jensen i Oslo tingrett i 2014. Foto: Erlend Aas (NTB scanpix)


– Det er ikke slik at han har sittet med chipsposen og skulle kose seg en lørdags kveld for å snoke i andres privatliv, heller tvert imot. Han har vært ivrig i tjenesten, og prøvd å gjøre så godt han kan, fortsetter advokaten.

Ifølge tiltalen har politibetjenten gjort søk på en rekke navngitte personer, konkrete kjøretøy og saker, blant annet saken til den såkalte «trusemannen». Han skal også ha søkt på saker som et familiemedlem, også ansatt i politiet, har jobbet med.

– Hvordan forklarer han de mange søkene?

– Jeg kan dessverre ikke kommentere de enkelte søkene, sier advokat Eva-Marie Stryker.

Risikerer fengsel i to år

Mannen er tiltalt for brudd på straffelovens paragraf 171: Med bot eller fengsel inntil 2 år straffes den som utøver eller bistår ved utøving av offentlig myndighet, og grovt bryter sin tjenesteplikt.

Han er også tiltalt for brudd på straffelovens paragraf 209, første ledd, for å ha røpet opplysning som han har taushetsplikt om.

Nettavisen har vært i kontakt med særorganet hvor mannen i dag jobber. De bekrefter at han fortsatt er ansatt, men kan ikke kommentere detaljer i saken.

Her kan du tipse Nettavisens journalist på E-post, eller ring 02060.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.