RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Politidirektoratet: - Har forstått og fulgt departementets føringer

Politidirektør Odd Reidar Humlegård (til venstre) og justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp).
Politidirektør Odd Reidar Humlegård (til venstre) og justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp). Foto: Vidar Ruud (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
76 asylbarn med botid på mer enn fire år er sendt ut av landet det siste året.

OSLO (NTB og Nettavisen): I løpet av årets ti første måneder ble 76 lengeværende asylbarn sendt ut av landet, melder NTB. Det er flere enn årene før.

Politidirektoratet mener likevel at Justisdepartementets føringer er forstått og lagt til grunn.

Les også: Vil ikke slippe Anundsen av kroken

- Gjennomgangen vi har gjort sammen med Politiets utlendingsenhet viser at politiet har forstått føringene for 2014. Vi har etterlevd dem så godt vi har kunnet, sier politidirektør Odd Reidar Humlegård til NTB.

- Men det forandrer ikke at vi har gjort en beklagelig feil ved at føringene i tildelingsbrevet fra Justisdepartementet ikke ble tatt inn i disponeringsbrevet til Politiets utlendingsenhet, understreker han.

Har bodd her i mer enn fire år

Tallene viser at 76 barn som har bodd i Norge i mer enn fire år, er uttransportert i årets ti første måneder.

Det er 26 flere enn i 2013, 13 flere enn i 2012, 20 flere enn i 2011 og 58 flere enn i 2010.

- Nye returmuligheter

- Det har blitt sendt ut flere, men det skyldes først og fremst at det åpnet seg returmuligheter til Nigeria og Afghanistan, sier Humlegård.

46 av 76 barn ble uttransportert til disse to landene, ifølge NTB.

Fakta: Fakta om asylbarnsaken

Klikk for å åpne faktaboksen
 
  • Bergens Tidende avslørte i forrige uke at politiske føringer fra Justisdepartementet i tildelingsbrevet av januar 2014 ikke ble videreformidlet fra Politidirektoratet i disponeringsbrevet som i mars ble sendt Politiets utlendingsenhet.
  • Misforholdet dreier seg om lengeværende asylbarn, som i motsetning til tidligere instrukser ikke lenger skal prioriteres spesielt ved uttransportering.

(NTB)

Beordret gjennomgang

Etter avsløringer i Bergens Tidende i uka som gikk beordret justisminister Anders Anundsen (Frp) en gjennomgang av alle sakene fra 2014 som omhandler uttransportering av asylbarn.

Gjennomgangen skulle gi svar på om politiet har fulgt signalene fra Anundsen om å la være å prioritere lengeværende barn spesielt ved uttransportering.

Antallet kan stige

Politidirektoratet har valgt fire år som grense for hvilke barn som skal forstås som lengeværende.

- Hadde vi valgt tre år ville antallet uttransporterte ha vært høyere. Om vi hadde valgt fem år ville det vært lavere, sier Humlegård.

I og med at oversikten kun gir et situasjonsbilde av uttransporterte per 1. november, kan antallet lengeværende barn som er returnert stige når tallet for hele året er klart.

- Men det er uansett en underrepresentasjon av lengeværende barn blant dem vi har transportert ut, poengterer Humlegård.

Han viser til at det per 4. desember er 682 barn med utreiseplikt i landet. Av disse har 220 en oppholdstid på mer enn fire år. Det tilsvarer 32 prosent, mens andelen uttransporterte i år er 14 prosent.

Beklaget manglende kommunikasjon

Politidirektoratet beklaget tirsdag i uka som gikk at styringssignaler som omhandler asylbarn ikke ble videreformidlet til etaten.

Politiets utlendingsenhet har de siste dagene jobbet med å framskaffe statistikk på lengeværende asylbarn som det siste året er sendt ut av landet - mens regjeringen har forhandlet med KrF og Venstre om en ny avtale for denne gruppen.

Avtalen kom endelig på plass fredag og er ventet å tre i kraft om kort tid. KrF og Venstre har sagt seg godt fornøyd med avtalen og mener den legger til rette for en liberalisering i forhold til de lengeværende barna. Også Redd Barna og Norsk organisasjon for asylsøkere har gitt avtalen ros.


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere