RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Politiet: - De er jo med mor

Sist oppdatert:
Da eksen kidnappet barna til stillehavsøya Palau, fikk de to fedrene beskjed av politiet om ikke å engste seg: - Barna er jo med mor!

STAVANGER (TV 2 Nettavisen): Fedrene Erik Arild Warland og Bjørge Leirvik føler seg oversett og motarbeidet av norsk politi etter at deres barn ble kidnappet av sin mor.

Lørdag 11. juni i år tok ekskona til Warland, som også er Leirviks ekskjæreste, med seg sine to yngste barn (11 og 2 år) og dro fra Norge. Tilbake satt to fortvilte fedre og storesøster «Jeanette». Les hennes fortelling her!

I over et halvt år har de to fedrene kjempet en fortvilet og ensom kamp. Norske myndigheter og politi har lite eller ingenting å stille opp med for å hjelpe de to norske statsborgerne. Det kan ta flere år før Warland og Leirvik kan få se sine barn igjen. Politiet i Stavanger har stilt saken i bero.

- Forutinntatt politi
I midten av juli kom meldingen om at moren var kommet hjem til stillehavsøya Palau med sine to barn – en øystat uten utleveringsavtale med Norge og som ikke har underskrevet Haag-konvensjonen.

De to fedrene er ikke tilbakeholdne med sin kritikk av politiet og deres håndtering av saken.

- Vi opplevde å bli møtt av politietterforskeren i Stavanger med en forutinntatt holdning til fedre som omsorgspersoner. Jeg tror at det er noe av grunnen til at vi ikke ble prioritert. Etterforskeren tok oss ikke alvorlig og hun sa blant annet «de er nok bare på tur», eller «de er jo med mor», forteller Warland til TV 2 Nettavisen.

Politietterforskeren spurte også inngående om «hvorfor de hadde fått tilkjent den daglige omsorgen», til tross for at de hadde en kjennelse fra tingretten som forklarte forholdene.

Saksgangen:

- 18. mars i år avgjør Jæren tingrett at Bjørge Leirvik skal få tilkjent omsorgsretten for sin 2 år gamle datter.
- 12. mai får Erik Arild Warland tilkjent omsorgsretten for sine to barn på 13 og 11 år. Begge dommene ankes av moren.
- 11. juni kidnapper moren, som opprinnelig er fra stillehavsøya Palau, sine to yngste barn på 11 og 2 år.
- 12. juni melder fedrene kidnappingen til politiet. Det blir sendt ut etterlysning gjennom Interpol.
- 15. juli får fedrene beskjed av politiet i Norge at de tre var kommet frem i Palau.
- 12. oktober kommer Gulating lagmannsrett med en midlertidig avgjørelse om at Warland får omsorgsretten for sine to barn. Hovedforhandlingene er berammet til 2. mars 2006.
- 29. november forkaster lagmannsretten morens anke og Leirvik blir tilkjent daglig omsorg.

- Kan ikke kidnappe tilbake
Warland, som jobber som saksbehandler i Stavanger kommune, møtte stillehavskvinnen da han studerte i USA for 15 år siden. De to giftet seg og fikk to barn sammen. Men forholdet fungerte ikke og endte i skilsmisse. Senere møtte tobarnsmoren sykepleieren Bjørge Leirvik. De to fikk en datter sammen i 2003, men også dette forholdet skar seg.

Forholdet til moren forverret seg, både for Warland og Leirvik. Til slutt ba de to om den daglige omsorgsretten for hver sine barn, og i mai fikk de medhold i tingretten. Moren anket de to dommene, men før sakene kom opp i lagmannsretten kidnappet hun to av sine tre barn og dro til Palau. Helt siden da, i seks måneder, har de to kjempet en fortvilet kamp for å få barna hjem.

- Hvorfor kan dere ikke bare reise til Palau og ta barna med makt?

- Av hensyn til barna, kan vi umulig gjøre det. Dessuten har vi fremdeles et håp om at norske myndigheter, i samarbeid med myndighetene i Palau, skal gjøre det beste for barna, svarer Warland.

- Haster
For det finnes per i dag kun en lovlig løsning for de to fedrene, så lenge ikke Palau har undertegnet Haag-konvensjonen. De må få en kjennelse fra domstolen i Palau. Derfor har de to fedrene fortsatt rettsrundene i lagmannsretten for å sikre seg rettskraftige dommer fra Norge – som danner grunnlaget for søksmålet i Palau.

Tirsdag forrige uke fikk Leirvik svaret han har ventet på – Gulating lagmannsrett var enig med tingretten og tilkjente Leirvik den daglige omsorgen for sin 2 år gamle datter. Warland fikk i lagmannsretten 12. oktober en midlertidig kjennelse om omsorgsrett, men er oppgitt over hvor lang tid det tar før han får berammet hovedforhandlinger.

- Torsdag forrige uke fikk jeg beskjed fra lagmannsretten at saken var berammet til 2. mars neste år. Jeg tror ikke de skjønner at det haster med å få sønnen min hjem, sier Warland til TV 2 Nettavisen.

Må gjøre alt selv
De to fedrene forteller til TV 2 Nettavisen at de føler seg forlatt av norsk politi og norske myndigheter. Nå er alt opp til dem selv. Sammen har de to kontaktet alle tenkelige instanser for å få hjelp til å presse myndighetene i Palau til å ta saken. Justisdepartementet, Utenriksdepartementet, Barne- og Familiedepartementet, Barneombudet, lokalpolitikere, flere stortingspolitikere og Statsministerens kontor har blitt kontaktet - men ingen verken kan eller vil gjøre noe.

Den siste hjelpen fra norske myndigheter var en liste over advokater i øystaten som fedrene selv kunne kontakte.

- Hadde det ikke vært for at vi var så oppegående og kan gjøre ting selv, ville ingenting ha blitt gjort, sier Warland.

Vil tilgi
Mens julen nærmer seg, fortsetter de to sin ensomme kamp og forbereder nå rettssaken i Palau.

- Jeg har vekslet mellom de fleste følelser etter dette skjedde – fra sinne og hat til sorg og depresjon. Jeg har hatt mange tunge dager hvor jeg ikke har fungert, men jeg er kommet frem til at jeg er villig til å tilgi moren. For jeg vil jo at datteren min skal ha samvær med sin mor, sier Leirvik.

Men barnas mor, mener det er omvendt. Det er ikke hun som trenger tilgivelse, men fedrene. Les hennes versjon av saken her!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere