*Nettavisen* Nyheter.

Politiet: - Minimal sjanse for å finne overlevende

BRUKER HELIKOPTER I LETINGEN: Et Sea King helikopter er satt inn i søket etter fire menn som er savnet i Sunndalsfjella. Billdet er tatt når leteaksjonen startet mandag kveld. Foto: Inge Nordvik (NTB scanpix)

For hver time som går, minker sjansen for at de fire mennene som er savnet i Sunndalsfjella, blir funnet i live, mener politiet.

15.04.14 21:52

Et Sea King redningshelikopter fanget tirsdag opp signaler fra flere skredsøkere i fjellområdet. Men vanskelige værforhold og ekstrem skredfare gjorde det umulig å gå inn med letemannskaper.

– Den kritiske fasen for et snøskred er i begynnelsen, og det har dalt noe voldsomt i løpet av dagen. Vi anser det som minimale sjanser for at det skal være overlevende i det raset, sier politiets innsatsleder Espen Bakk til TV 2.

Onsdag skal eksperter gjøre en ny vurdering av skredområdet. Men det kan gå lang tid før det er forsvarlig å sende inn folk, advarer politiets pressekontakt, lensmann Arnfinn Fuglevåg.

– Vi kan ikke sette folk inn i området så lenge det er fare for nye skred, sier Fuglevåg til NTB.

Stort skred

Skredet ligger i bunnen av en lang renne som går fra toppen av fjellet og helt ned i dalsøkket. Det skal være snakk om et stort ras med mye snø, og signaler fra minst to sendere er fanget opp i skredområdet.

Ifølge innsatslederen må politiet gå ut fra at alle de fire savnede mennene ligger i skredet.

Fuglevåg vedgår overfor NTB at håpet er svinnende.

– Men det har ingen betydning for hvilke ressurser politiet setter inn i søket onsdag, understreker han.

Ifølge lensmannen skal eksperter etter planen sendes opp til skredområdet i et Sea King-helikopter onsdag morgen. De skal vurdere hvordan et søk best kan gjennomføres.

Håper på stabilisering

Værforholdene og ekstrem skredfare gjorde at verken redningsmannskaper eller helikoptre kunne gå inn i området tirsdag ettermiddag. Både et politihelikopter og et ambulansehelikopter forsøkte å ta seg inn i området for å undersøke nærmere, men måtte snu på grunn av fare for kastevinder og nye snøskred.

– Flygerne på helikoptrene sa begge at det ikke var forsvarlig, opplyser Fuglevåg.

Politiets håp er nå at minusgrader natt til onsdag skal føre til at snøen i området stabiliserer seg.

Mannskaper på plass

Mannskaper fra Romsdal Fjellredningsgruppe har deltatt i søket etter mennene, og også Sivilforsvaret og Norsk Folkehjelp har sendt ressurser til området. I tillegg bidrar Norske Redningshunder med lavinehunder.

Redningsmannskapene gikk tirsdag så høyt i fjellet de kunne, men måtte til slutt snu på grunn av skredfaren.

En patrulje fra Norsk Folkehjelp ble i tillegg sendt mot ei hytte på den andre siden av fjellet, i tilfelle de fire savnede mennene kunne ha valgt en annen rute på vei ned.

Savnet siden mandag

De savnede mennene er alle i slutten av 20-årene og begynnelsen av 30-årene. De var på fjelltur ved den 1.552 meter høye fjelltoppen Litlskjorta da de ble meldt savnet mandag ettermiddag. Da hadde to andre fra gruppen tatt seg ned igjen, mens de fire skulle gå videre til Frusalhalsen.

De fire mennene skulle møte turkameratene på Brandstad på 200 meters høyde klokka 15 mandag ettermiddag, men dukket aldri opp. Politiet ble varslet mandag klokka 17.

Sunndal kommune og politiet har i samarbeid opprettet et pårørendesenter på Phillipshaugen i Øksendal, skriver Adresseavisen.

Én av de fire savnede har tilhørighet på Nordmøre, melder Tidens Krav. Ifølge Østlendingen skal en annen være fra Nord-Østerdal i Hedmark. (©NTB)

Klikk på bildet for å forstørre.

Redningsmannskaper fra Romsdal Fjellredningsgruppe deltar i søket etter fire menn som er savnet i Sunndalsfjella. Dårlig vær i området gjør letingen utfordrende. Foto: Inge Nordvik (NTB scanpix)

Klikk på bildet for å forstørre.

Helikopteret ble ribbet for utstyr og lege før det fortsatte søket med mannskapet samt en kjentmann. Foto: Jan Ødegård (Tidens Krav)


HTML EMBED


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.