RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

FIKK NEI AV HØYESTERETT: Politiet mener de har bedre kort på hånden mot Christer Tromsdal etter at Høyesterett har slått fast at de kan bruke deler av et avhør av en tidligere journalist som bevis i saken mot ham. Tromsdal er siktet for å ha motarbeidet en aktør i retten for bruk av vold og trusler i den såkalte Vollen-saken.
FIKK NEI AV HØYESTERETT: Politiet mener de har bedre kort på hånden mot Christer Tromsdal etter at Høyesterett har slått fast at de kan bruke deler av et avhør av en tidligere journalist som bevis i saken mot ham. Tromsdal er siktet for å ha motarbeidet en aktør i retten for bruk av vold og trusler i den såkalte Vollen-saken. Foto: Holm, Morten (SCANPIX)

Politiet: - Mistanken mot Tromsdal styrket etter avgjørelse i Høyesterett

Sist oppdatert:
Politiet og Christer Tromsdal har kranglet om bevis i flere måneder.

I sommer ble bedrageridømte Christer Tromsdal pågrepet og siktet for å ha motarbeidet aktører i rettsvesenet ved bruk av vold og trusler.

Det dreier seg om den såkalte Vollen-saken, hvor et brutalt boligangrep skjedde, fant sted i Vollen i Asker i 2012. Tromsdal har hele tiden nektet straffskyld.

Her kan du tipse Nettavisens journalist på mail, eller ring 02060.

Politiadvokat i Asker og Bærum politidistrikt Lisbeth Ravlo Backe

Politiet: - Saken mot Tromsdal styrket

I september ble han løslatt etter å ha sittet varetektsfengslet i nesten tre måneder. Han har også brukt tiden til å krangle med politiet om beviser mot ham.

Politiet ønsker å bruke et sentralt avhør av en tidligere journalist, som tidligere har hjulpet Tromsdal i en annen bedragerisak. Den tidligere journalisten er nå siktet for grov korrupsjon i en annen sak som har forgreininger til Tromsdal-saken. 

Tromsdal har motsatt seg at avhøret skal brukes mot ham. Etter flere runder i retten bestemte til slutt Høyesterett 18. desember at politiet kan bruke det den tidligere journalisten har forklart i avhør.

- Slik vi ser det er mistanken mot ham styrket etter avgjørelsen som kom på fredag. Men det er også andre bevis politiet legger til grunn i saken. Det er et helhetlig bilde som skal gjennomgås, og det er ikke tatt stilling til om vi skal ta ut tiltale, sier politiadvokat i Asker og Bærum politidistrikt Lisbeth Ravlo Backe til Nettavisen.

Fakta: Christer Tromsdal: Dette er saken

Klikk for å åpne faktaboksen
 

Finansakrobaten Christer Tromsdal ble pågrepet av politiet, siktet for å ha motarbeidet aktører i retten ved bruk av vold og trusler.

Saken dreier seg om den såkalte "Vollen-saken", og Tromsdal har hele tiden nektet straffskyld.

Politiet mistenker at Tromsdal stod bak en bestilling av et brutalt boligangrep som var tiltenkt en person som var meddommer i en pågående straffesak, om bedrageri, mot Tromsdal i 2012.

Politiets teori er at gjerningsmennene tok feil adresse, og angrep i stedet nabohuset til meddommeren. Saken har vært etterforsket i flere år.

Den tidligere journalisten har jobbet som en del av forsvarerteamet som skulle frikjenne Tromsdal i bedragerisaken. Den tidligere journalisten jobbet da som utreder/researcher.

I avhør med politiet skal den tidligere journalisten ha forklart at Tromsdal skal hatt en sentral rolle i Vollen-saken fra 2012.

Tromsdal skal angivelig ha gitt informasjonen i kraft av at journalisten var en del av forsvarerteamet. Tromsdal mener derfor at informasjonen er underlagt taushesplikt, på samme måte som om den var gitt direkte til en av hans advokater.

Politiet mener de kan bruke informasjonen som bevis, og mener det styrker deres sak mot Tromsdal. Tingretten og lagmannsretten var enig med politiet, men Tromsdal anket til Høyesterett.

Fredag 18. desember slo Høyesterett fast at anken til Tromsdal blir forkastet. Avgjørelsen var enstemmig. 

Forsvarer for Christer Tromsdal Victoria Holmen

- Den tidligere journalisten har ingen beviskraft

Ikke uventet er Tromsdals forsvarer uenig med politiet.

- Saken er verken styrket eller svekket, sier Victoria Holmen til Nettavisen.

Sakens kjerne er at journalisten angivelig skal ha fått informasjon om Tromsdals rolle i Vollen-saken da han jobbet for Tromsdal og hans forsvarere i en bedragerisak, hvor Tromsdal til slutt fikk dom i sommer. Oslo tingrett bestemte at seks års fengsel var passende straff, hvorav ett og et halvt år gjøres betinget.

Den fortrolige informasjonen skal angivelig gå på at Tromsdal har hatt en sentral rolle i den mye omtalte Vollen-saken. Tromsdal, som hele tiden har nektet for å ha gjort noe straffbart, mener at informasjonen han ga til journalisten er taushetsbelagt fordi journalisten var en del av forsvarer-teamet. Advokater har taushetsplikt overfor klienter, og Tromsdal mener det også gjelder advokaters medhjelpere.

Dette er først og fremst en prinsippsak om advokaters taushetsplikt. Den tidligere journalistens forklaringer er så selvmotsigende og i strid med vitterlige kjennsgjerninger at de i seg selv ikke har noen beviskraft, sier Holmen.

Hun påpeker også at avgjørelsen fra Høyesterett ikke har noen rettskraft, i form av dom mot hennes klient. Hun understreker at det bare betyr at politiet kan bruke deler av et avhør av journalisten dersom det blir en rettssak mot Tromsdal.

- Det er nærliggende at bevisforbudsspørsmålet vil måtte prøves på nytt i forkant av en eventuell rettssak.

Les også: Alvorlig syk Tromsdal går rettens vei for å få utsatt soning av fengselsdom

Les også: Tidligere journalist siktet for grov korrupsjon

Les også: Politimann siktet i korrupsjonssak

Flere har fått voldsalarm

Tromsdal-saken er svært betent, og Nettavisen er kjent med at flere personer med tilknytning til saken har fått utdelt voldsalarm. Det gjelder blant annet en mann i slutten av 20-årene som nylig ble dømt til betinget fengsel for en rekke forhold, deriblant narkotikaforbrytelser.

Mannen har også meldt seg for politiet og har forklart at han hadde en sentral rolle i det brutale boligangrepet i 2012. Han har også forklart at Tromsdal skal ha vært oppdragsgiver. Tromsdal-forsvarer Holmen har uttalt følgende til Nettavisen tidligere:

- Vitnet har lav troverdighet, og gir blant annet informasjon som ikke stemmer med objektive funn. Det er sannsynligvis en felle overfor Tromsdal av personer som står i motsetningsforhold til ham.

Holmen overlater heller ikke noe til tilfeldighetene i sin vurdering av den siktede journalistens troverdighet. Hun understreker også at hun ikke har hatt tilgang til et like stort omfang av opplysninger i saken tidligere, som hun har nå.

- Dersom jeg tidligere hadde hatt tilgang til opplysningene som fullstendig torpederer hans troverdighet, ville saken selvsagt ha stilt seg annerledes.

Tromsdal har nylig fått soningsutsettelse av bedrageridommen grunnet hans alvorlige helsetilstand. Utsettelsen er foreløpig satt til 1. august 2016.

Den siktede journalistens forsvarer Jonny Sveen ønsker ikke å kommentere saken overfor Nettavisen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere