*Nettavisen* Nyheter.

Politiet: – I god dialog med Kristin-siktet

Konstituert visepolitimester Kjell Johan Abrahamsen sier etterforskningen av den 16 år gamle drapssaken pågår for fullt. Foto: Privat

Politiet har god dialog med den drapssiktede 38-åringen. Mannen selv nekter for å ha drept tolv år gamle Kristin Juel Johannessen.

12.07.15 19:10

Etterforskningen av Kristin-drapet har pågått for fullt gjennom helgen.

– Vi har ingenting nytt å melde, annet enn at vi har fortsatt avhør av sentrale vitner. I tillegg har helgen blitt brukt til å legge en etterforskningsplan for de kommende ukene, sier konstituert visepolitimester Kjell Johan Abrahamsen i Vestfold politidistrikt til NTB.

Han forteller at de har god dialog med den siktede 38-åringen.

– Vi har tett dialog med ham, selv om han i avhør benekter straffskyld, sier Abrahamsen.

38-åringen er siktet for forsettlig drap på tolv år gamle Kristin Juel Johannessen, som ble funnet død 5. august 1999. Fredag ble han varetektsfengslet i fire uker – de to første ukene i full isolasjon. Han er i tillegg underlagt brev- og besøksforbud og medieforbud hele fengslingsperioden.

Samme mann ble pågrepet og siktet for drapet i 2000. Han ble tiltalt og dømt til tolv års fengsel i tingretten, men ble frikjent i lagmannsretten.

Har full tillit til FHI

I løpet av helgen har både politiet og Folkehelseinstituttet (FHI) fått mye kritikk for at de er sene med å ta i bruk ny teknologi. Det vises til at DNA-testen som nå ser ut til å knytte den 38 år gamle siktede til drapet på Kristin Juel Johannessen, har vært kjent i ti år.

– Vi legger til grunn FHIs faglige høye standard, og at de tar i bruk nye metoder så snart det er forsvarlig. Når det er, har ikke jeg kompetanse til å begrunne. Men vi har stor tillit til FHI, sier Abrahamsen til NTB.

Daglig leder ved DNA-laboratoriet Gena i Stavanger, Ragne Kristin Farmen, forteller at allerede i 2006 kunne de få til en fullstendig DNA-profil.

– Vi har hele tiden sagt at når ny teknologi kommer som gir bedre resultater, kan man ikke bruke så lang tid som FHI har brukt på å omstille seg, sier hun til Dagbladet.

– Uberettiget

Også tidligere etterforskningsleder i Vestfold politidistrikt, nå forfatter, Jørn Lier Horst, stiller seg bak kritikken.

– Det er en tungrodd etat som tar i bruk teknologi for sent. Selv om Kristin-saken ikke ble løst i 2000, kunne den ha vært løst langt tidligere, sier Lier Horst til Dagbladet.

Tidligere drapsetterforsker Finn Abrahamsen sier til VG at FHI tar i bruk nye metoder og teknologi lenge etter andre land.

Bente Mevåg, fagdirektør ved FHI, mener kritikken er uberettiget.

– Vi har jobbet på lik linje som andre europeiske laboratorier, fulgt utviklingen på samme måte og i samme tempo. Det er viktig å få fram at vi jobber i henhold til samme kvalitetskrav og standarder som resten av Europa gjør, understreker hun overfor Dagbladet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.