*Nettavisen* Nyheter.

Politiet avviser ikke løsepenger

Politiet åpner for bruk av dusør, og avviser heller ikke bruk av løsepenger, for å få tilbake «Skrik» og «Madonna».

24.08.04 21:11

Politiinspektør Iver Stensrud ved Oslo politidistrikt sier til TV 2 Nettavisen tirsdag kveld at politiet ikke lenger er negative til bruk av dusør for å oppklare Munch-ranet.

Tidligere tirsdag uttrykte Stensrud skepsis til dusør-penger.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Foto: Knut Falch / SCANPIX

- Det har skjedd en viss vridning i løpet av dagen. Hvis det blir stilt en sum til disposisjon, så kan det være et hendig håndgrep i forhold til å få inn mer informasjon, sier Stensrud.

Stensrud sier at et beløp eventuelt vil bli utbetalt etter at Munch-maleriene er kommet til rette.

Avviser ikke løsepenger
- Vi har ikke tradisjon for å betale ut penger i forkant. I forskjellige saker har vi hatt anledning til å bruke penger til belønning av informanter eller hva det måtte være, sier Stensrud.

- Men vil det være aktuelt å betale løsepenger til ranerne for bildene?

- Det blir eventuelt noe vil tar stilling til hvis skal det kommer spørsmål om det. Det må vurderes der og da, sier Stensrud.

Vurderer taktikk
Stensrud sier at politiet ikke kjenner til krav om løsepenger, og han tviler på at man vil klare å holde et slikt krav hemmelig for offentligheten.

- Jeg vil tro at vi har stort sett de samme informanter og kilder som media. Det er mulig at dette vil komme hos dere før hos oss.

Stensrud ønsker ikke å spekulere i hva som vil gjøres med et eventuelt krav. Selv var han sentral i forbindelse med etterforskningen av «Skrik»-ranet i 1994 som Pål Enger ble dømt for. Dengang var han sambandsoffiser og var med å koordinere samarbeidet med engelske agenter som jobbet i Norge.

- I 1994 jobbet man på kniveggen av hva som er legalt. Engelske agenter lokket tyvene inn i felle. Vi kan kanskje få tilbake maleriene på en slik måte, men det er fare for det strafferetslige aspektet. Så kan samfunnet vurdere hva som er viktigst, sier Stensrud.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.