RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Politiet ber om fortsatt bevæpning


BEHANDLER SØKNADEN: Søknaden er under behandling i departementet, opplyser justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp) og lover rask avklaring.
BEHANDLER SØKNADEN: Søknaden er under behandling i departementet, opplyser justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp) og lover rask avklaring. Foto: Marte Christensen (NTB Scanpix)
Sist oppdatert:
Politidirektoratet har igjen bedt Justisdepartementet om samtykke til midlertidig bevæpning av politiet – åtte måneder etter at tiltaket ble innført.

– Søknaden er under behandling i departementet, og avgjørelsen vil bli fattet denne uken, sier justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp) til NTB.

Siden november i fjor har politiet hatt adgang til generell, midlertidig bevæpning. Bakgrunnen for bevæpningen er trusselsituasjonen mot Norge, og at Politiets sikkerhetstjeneste (PST) mener at særlig uniformert politi er potensielle terrormål.

Tillatelsen, som er blitt forlenget flere ganger, gjelder til 2. august.

– Trenger en plan

Samtidig som Justisdepartementet (JD) nå skal avgjøre om tillatelsen forlenges nok en gang, ble det onsdag kjent at en 24 år gammel mann tirsdag kveld avfyrte skudd med pistolen til en politimann på politihuset i Stavanger.

Anundsen vil imidlertid ikke kommentere hendelsen der 24-åringen hoppet over skranken i politivakten. Heller ikke Politidirektoratet (POD) vil uttale seg om saken.

Arbeiderpartiets nestleder og leder av Stortingets justiskomité Hadia Tajik ønsker heller ikke kommentere hendelsen, men stiller spørsmål ved den midlertidige bevæpningens varighet.

Fakta: Fakta om midlertidig bevæpning av politiet

Klikk for å åpne faktaboksen
 

* Politidirektoratet (POD) har bedt Justisdepartementet om samtykke til fortsatt midlertidig bevæpning av politiet. Søknaden er under behandling og avgjørelsen vil bli fattet denne uken.

* Justisdepartementet ga i fjor tillatelse til å bevæpne beredskapstroppen, politidistriktenes utrykningsenheter og øvrig innsatspersonell med godkjenningsprøve for tjenestevåpen.

* Tillatelsen er knyttet til PSTs skjerpede trusselvurdering som trekker fram politifolk og militært personell som spesielt utsatte og mulige terrormål.

* Den første tillatelsen ble gitt 25. november 2014, for fire uker. Den er senere blitt forlenget flere ganger, senest 2. juni i år. Denne tillatelsen gjelder til 2. august.

* Alle partier med unntak av regjeringspartiene Høyre og Frp ba justisminister Anders Anundsen (Frp) redegjøre overfor Stortinget om den midlertidige bevæpningen. Anundsen opplyste i sin redegjørelse 2. juni at trusselsituasjonen fra 25. november ikke er endret.

* Politiet fikk også midlertidig våpentillatelse i juli 2014. En konkrete terrortrussel mot Norge førte til at politiet høynet beredskapen.

Kilde: NTB

– Uavhengig av skuddet som gikk av i Stavanger, mener Arbeiderpartiet at justisministeren bør utvikle en plan for å redusere behovet for den midlertidige bevæpningen. Den har nå vart siden november i fjor, sier Tajik til NTB.

– Ballen hos Anundsen

Venstres justispolitiske talskvinne Iselin Nybø slutter seg til sin kollega i Ap.

– Det som gjør denne saken spesiell og vanskelig, er at kun enkelte personer i PST, POD og JD kjenner til hele beslutningsgrunnlaget. Er bevæpning normalsituasjonen i lang tid framover? I så fall ligger ballen hos justisministeren, sier Nybø til NTB.

Departementet må vurdere tiltak som kan redusere behovet for midlertidig bevæpning, mener stortingsrepresentanten

– Er det geografiske forskjeller i trusselvurderingen? Bør politiet i Oslo være bevæpnet, men ikke i enkelte andre politidistrikt? Kan man unngå bevæpning ved å heller sikre enkeltobjekter, slik som Stortinget, spør Nybø.

– Minussider

Leder Sigve Bolstad i Politiets Fellesforbund sier skuddet på politihuset i Stavanger ikke må stå i veien for fortsatt bevæpning. Han understreker at forbundet ikke har endret standpunkt og støtter fortsatt bevæpning av politiet.

– Vi legger ikke skjul på at bevæpnet politi har sine minussider. Det viktige nå er at politiet i Rogaland politidistrikt gjennomgår rutinene, slik at slike episoder begrenses til et minimum, sier Bolstad.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere