Politiet bortviste jøder

Foto: Scanpix

Jøder som ville delta i markeringen av Krystallnatten, ble bortvist av oslopolitiet tirsdag kveld. - Politiet overreagerte, mener politikere. Se web-TV.

09.11.04 23:40

Flere hundre antirasister fra et tiltalls organisasjoner deltok i arrangementet på Jernbanetorget i Oslo til minne om Krystallnatten, som skjedde for 66 år siden.

En gruppe norske jøder og Israel-venner fra partiet Demokratene hadde planer om å markere Krystallnatten, men arrangementkomiten ville ikke godta jødiske symboler under markeringen.

Stortingsrepresentant Jan Simonsen var en av dem som ble bedt om å fjerne seg.

- Demokratene var bare ute etter å provosere. De ville blant annet bære det israelske flagget, selv om vi hadde gjort det klart at verken paroler eller flagg skulle være med i toget, sier Trond Thorbjørnsen, leder i SOS Rasisme.

Politiet fryktet konfrontasjoner og sørget derfor for at gruppen ikke ble en del av markeringen, melder TV 2 Nyhetene.

Politiet unnskylder bortvisningen med at de fryktet for jødenes sikkerhet.

- De ble bortvist av hensyn til deres egen sikkerhet, sier politiets operative uteleder Stig Tonsjø til NTB.

Dermed endte markeringen av voldshandlingene mot jøder i Tyskland i 1938 uten en eneste representant fra jødene i Norge.

- Jeg beklager veldig sterkt at det er slik i dag i demokratiet Norge at politiet beskytter folk som bruker vold, sier Erez Uriely til TV 2 Nyhetene.

- Det gir veldig uheldige assosiasjoner at det blir demonstrert på en slik måte at jødene er uønsket. Jeg mener politiet overreagerte, sier Lars Riise (KrF)

Også Frp-leder Carl I. Hagen reagerer.

- Det var med forferdelse. Jødene burde vært hedersgjester under markeringen. Dette var veldig negativ oppførsel fra politiet, sier Hagen til TV 2 Nyhetene.

- På Krystallnattdagen burde man, uavhengig av synspunkter på konflikten i Midt-Østen, kunne enes om en markering. Det er trist og til ettertanke at det ikke er mulig. Det bør være rom for jødiske symboler i en slik markering på en slik dag, sier Odd Einar Dørum i en uttalelse.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag