Politiet etterlyser to menn som ble frikjent for voldtekt i Hemsedal-saken

ETTERLYSER TO MENN: To menn som er dømt til å betale oppreisningserstatning til Andrea Voll Voldum er etterlyst av politiet. De ble frikjent i straffesaken mot henne, hvor de, og en tredje mann, var tiltalt for voldtekt.

ETTERLYSER TO MENN: To menn som er dømt til å betale oppreisningserstatning til Andrea Voll Voldum er etterlyst av politiet. De ble frikjent i straffesaken mot henne, hvor de, og en tredje mann, var tiltalt for voldtekt. Foto: Farid Ighoubah / Nettavisen

- Ubegripelig, sier Arne Seland, forsvarer for en av de etterlyste mennene.

28.09.16 07:18

I midten av september omtalte Nettavisen at Andrea Voll Voldums bistandsadvokat John Christian Elden truer tre menn med inkassokrav, etter at det ble kjent at de ikke hadde betalt oppreisningserstatning på til sammen 300.000 kroner.

Alle tre mennene ble i sommer frikjent for voldtekt av Voll Voldum i Borgarting lagmannsrett. Alle ble likevel dømt til å betale oppreisningserstatning.

Les også: Andrea: - Jeg ser ikke for meg en fremtid

Arne Seland er forsvarer til en av de etterlyste mennene. Foto: Advokat-Huset

Etterlyst i hele landet

Ingen av mennene har betalt, og dommen er formelt bare forkynt for én av de tre. Mandag besluttet politiet å etterlyse de to andre frikjente mennene.

- På fredag var status at dommen fortsatt bare var forkynt for én av de tre. Etter planen skulle dommen forkynnes for person nummer to på fredag, men det skjedde ikke. De har også hatt problemer å komme i kontakt med den tredje mannen, sier statsadvokat ved Oslo statsadvokatembeter Jan Eivind Norheim til Nettavisen.

- Mandag ble to av mennene etterlyst nasjonalt av politiet i Sør-Øst politidistrikt i den hensikt å få til en forkynning av dommen. Når de er etterlyst betyr det at politiet bruker de kanalene de har og leter etter dem. Mer detaljer om dette må politiet svare for.

Les også: Andrea har ennå ikke fått erstatning fra de tre som ble frikjent i voldtekts-saken i Hemsedal

Elden fornøyd

En saksbehandler ved sakskontoret ved Hønefoss politistasjon forteller også til Nettavsien at de to mennene er etterlyst av politiet. Men vedkommende ønsker ikke å uttale seg ytterligere om saken.

- Det er underlig at politiet først starter dette arbeidet nå, men jeg er glad for at Riksadvokaten har grepet inn og påtalt politiets sendrektighet, sier Andrea Voll Voldums bistandsadvokat John Christian Elden til Nettavisen.

Den fornærmede kvinnen offentliggjorde navnene på alle de tre frikjente mennene i etterkant av dommen, og noen av dem har tidligere vurdert å gå til søksmål på grunn av dette. Voll Voldum har også uttalt til Nettavisen at hun sitter med en følelse av ikke å ha blitt trodd etter frikjennelsen.

KOMMENTAR: Voldtektsdommen opprører svært mange

(artikkelen fortsetter under bildet)

Stjerneadvokat John Christian Elden (t. h.) bistår Andrea Voll Voldum i voldtektssaken. Foto: Farid Ighoubah / Nettavisen

Forsvarer: - Ubegripelig

Arne Seland er forsvarer til en av de etterlyste mennene.

- Dette kjente jeg ikke til, og synes er utrolig merkelig. Jeg har snakket med politiet og fortalt dem at jeg kan hjelpe dem med å få til en forkynning av dommen til min klient.

Elisabeth Myhre - advokat Foto: Advokat Staff

- Jeg forventet at de skulle sende meg forkynningsskjemaene for signering, men jeg har ennå ikke mottatt dem, og så går politiet ut og etterlyser dem? Det synes jeg er ganske fantastisk.

Les også: Denne voldtekts-kommentaren vant Facebook

- Prøver din klient å unndra seg forkynning av dommen?

- Overhodet ikke. Jeg har ingen kommentar til hvor han er, men jeg kan hjelpe politiet med å få tak i ham, og for meg er det ubegripelig at han er etterlyst, sier Seland til Nettavisen.

Håkon Engebakken Duesund er forsvarer for den andre mannen som er etterlyst av politiet, men han har ikke besvart Nettavisens henvendelser tirsdag.

Les også: - Man sitter igjen med følelsen av ikke å bli trodd

Vil ha saken ut av verden

Før dommen er forkynt får ikke fornærmede Voll Voldum utbetalt erstatningen hun har krav på. Erstatningsdelen av dommen er bare rettskraftig for én av de tre mennene.

Han valgte altså ikke å anke erstatningskravet.

- Det var lenge aktuelt å anke oppreisningskravet fordi begrunnelsen i dommen gikk for langt i å uttale et strafferettslig ansvar, selv om han var frikjent, sier mannens forsvarer Elisabeth Myhre til Nettavisen.

- Han besluttet likevel etter en totalvurdering å ikke anke oppreisningen. Han kom til at belastningen med å gå videre i saken ville bli for stor for ham. Selv om han er uenig i oppreisningsansvaret vil han betale sin andel av beløpet.

(artikkelen fortsetter under)

TRYKK FOR STØRRE BILDE. Tusenvis av mennesker møtte frem for å demonstrere for Andrea Voll Voldum utenfor Stortinget i Oslo i begynnelsen av august.  Foto: Farid Ighoubah (Mediehuset Nettavisen)

Demonstrasjon i flere byer

Myhre forteller at hennes klient ønsker å gjøre opp dommen.

- Dessverre har han ikke 100.000 kroner stående, men han håper å innfri sin andel av oppreisningskravet slik at han kan få ro rundt sin person, slik at det blir mulig for ham å legge denne saken bak seg.

Det var 7. juli i år at tre menn ble frikjent for andre gang i saken hvor de var tiltalt for voldtekt av Andrea Voll Voldum. I etterkant har frifinnelsen skapt enormt engasjement, sinne og debatt.

(artikkelen fortsetter under videoen)

HTML EMBED
embedNAvideo("xzPk7RFLetP4resfTYQNQA", false)

Mandag 8. august ble det arrangert demonstrasjoner utenfor Stortinget og i flere andre byer i landet. Demonstrasjonen kom som en protest på kvinners manglende rettsvern - spesielt i sedelighetssaker.

Voll Voldum var også til stede under demonstrasjonen i Oslo og uttalte til Nettavisen at hun syntes det var rørende med all støtten.

HTML EMBED
embedNAvideo("LxSyIT1Wxi7ob-Jxpq-v2w", false)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.