Politiet får ikke AMK-opptakene

Foto: Holm, Morten (SCANPIX)

Hverken TV 2 eller AMK vil gi politiet lydloggen av samtalene mellom AMK og familien til avdøde Døndu Tulum.

14.01.10 06:54

Tirsdag kveld ble opptakene av samtalene mellom nødsentralen AMK og familien til avdøde Døndu Tulum (63) publisert på TV 2. Minutter senere var politiet på telefonen til nyhetsredaktør Jan Ove Årsæther for å få lydloggen.

Les også:Blått lys for omdømmet

- Jeg ba politiet om å henvende seg skriftlig, og vi mottok den skriftlige forspørselen i dag. De ønsket materialet uredigert og usensurert. Det står ikke hvorfor, sier Årsæther til Nettavisen og legger til.

- Anser det som kildejakt
- De har ingen grunn til å kreve dette fra oss så lenge det finnes hos en offentlig etat. Hvis de på død og liv skal ha materialet fra oss, så anser vi dette som kildejakt, og da vil de ikke få det.

Politiet sier derimot til Nettavisen at materialet er ønsket som bevis i forbindelse med anmeldelser av Tulums familiemedlemmer.

Flere aktører granskes
Etter tragedien på Tøyen 3. januar blir flere av partene nå etterforsket for lovbrudd. Spesialenheten for politisaker gransker nå rollen til Oslo politidistrikt i denne saken, og Helsetilsynet vil undersøke om AMK har gjort noe feil i forbindelse med utrykningen.

Samtidig vil Oslo politidistrikt etterforske familiemedlemmene til Tulum for trusler og hindring av offentlig tjenestemann.

Foto: Tv 2

- Har betydning for påtalespørsmålet
- Det foreligger i denne saken en anmeldelse mot en person for trusler mot politiet, og to anmeldelser for to andre personer for hindring av offentlig tjenestemann i forbindelse med utrykningen til stedet. Jeg ba tidlig om at jeg vil ha hele lydloggen hva gjelder kommunikasjon mellom meldere og AMK, usensurert og fullstendig fordi den har betydning for påtalespørsmålet i saken, sier politiadvokat Vegar Munthe Ommedal til Nettavisen.

Verken AMK eller TV 2 vil utlevere
Men AMK anser lydloggen for en del av pasientjournalen, og vil derfor ikke utlevere den uten Tulum-familiens samtykke.

Den har de ikke fått.

Nå har også TV 2 sagt nei til å gi ut lydloggen.

- Der står saken, og jeg må nå vurdere andre muligheter for å få tak i lydloggen, sier Ommedal i en e-post til Nettavisen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.