Gå til sidens hovedinnhold

Politiet fjernet Nokas-bilder

Over to års bildemateriale fra overvåkingskamera ved Domkirkeplassen er stemplet som uinteressante av politiet og fjernet fra bevismaterialet.

Da Nokas-ranet skjedde var det en rekke overvåkingskameraer rundt Domkirkeplassen som surret og gikk. Etter ranet hentet politiet inn enorme mengder opptak fra disse kameraene, men ingen av bildene i tidsrommet da ranet startet klokken 8 og tiden utover ble lagt ved det endelige etterforskningsmaterialet.

Kan inneholde skuddvekslingen
Flere av Nokas-forsvarerne TV 2 Nettavisen har vært i kontakt med reagerer på politiets vurderinger i forhold til de bortlagte overvåkingsbildene.

Bildene kan være viktige for å få en oversikt over skyteepisoden på Domkirkeplassen. Flere ranere hevder at politiet skjøt først og dette vil bli et viktig tema under rettsforhandlingene.

Materialet, som til sammen utgjør over 2 år med film, blir nå oppbevart på politihuset i Stavanger.

Kan få se bildene
Bildene ble for en tid tilbake etterlyst av advokat John Christian Elden som representer Nokas-tiltalt Erling Havnå.

- Jeg har fått opplyst fra statsadvokaten at det finnes masse filmopptak som politiet har vurdert som ikke interessante. Men jeg er lovet fullt innsyn i bildene, dersom jeg ønsker det, sier Elden til TV 2 Nettavisen.

Elden sier han planlegger å ta en tur på politistasjonen og for å se gjennom noe av materialet når han kommer til Stavanger. Men han er ikke sikker på hvilken bevisverdi bildene vil ha.

- I prinsippet er bildene frigitt og politiet prøver ikke å holde noe hemmelig. Men vi må se hvor stor verdi det har å begynne å se på dette. Materialet er enormt, sier han.

Nekter å utlevere telefonavlyttingsbevis
Bildene er ikke det eneste Elden har etterlyst fra politiet i Stavanger. Han venter nå på at Høyesterett skal avgjøre hvorvidt bortlagt materiale fra telefonovervåking, også dette stemplet som uvesentlige beviser, skal bli frigitt.

Påtalemakten har påkjært en kjennelse fra lagmannsretten hvor politiet pålegges å gi ut avlyttingsmaterialet.

Høyesterett har varslet at de vil fatte en kjennelse i neste uke, etter at Nokas-saken har startet.

Reklame

NÅ: Eksklusiv motebutikk er i gang med sitt årlige salg