RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Central Jamaat Ahle-Sunnat moskeen tirsdag formiddag. Leder for moskeen Imam Nahmat Ali Shah ble angrepet og påført livstruende skader av en maskert mann på Grønland i Oslo sent mandag kveld.
Central Jamaat Ahle-Sunnat moskeen tirsdag formiddag. Leder for moskeen Imam Nahmat Ali Shah ble angrepet og påført livstruende skader av en maskert mann på Grønland i Oslo sent mandag kveld. Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix)

Politiet gransker høyreekstreme og gamle moské-konflikter

Sist oppdatert:
Imamen er utenfor livsfare og kan avhøres tirsdag.

Politiet etterforsker tidligere konflikter rundt moskeen Central Jamaat Ahle-Sunnat etter drapsforsøket på imam Nehmat Ali Sjah. Sjah ble angrepet gjentatte ganger med en spiss gjenstand utenfor hjemmet sitt i Motzfeldsgate på Grønland i Oslo i 23-tiden mandag kveld.

Imam Nehmat Ali Shah er utenfor livsfare.


Skadene ble i går kveld omtalt som livstruende, men imamen var tirsdag utenfor livsfare. Han er i stand til å bli avhørt av politiet senere tirsdag.


Under en pressekonferanse tirsdag sier seksjonssjef Grete Lien Metlid ved Oslo politidistrikts seksjon for vold og seksualforbrytelser at politiet ikke vet hva som er motivet for det brutale angrepet og holder alle muligheter åpne i etterforskningen.

Trusler og vold

Det har vært flere konflikter og hendelser knyttet til moskeen. I mars 2006 ble fire mennesker skadd etter at sju personer utstyrt med kniv og balltre tok seg inn i moskeen under fredagsbønnen og gikk til angrep.


I september i fjor ble det kjent at Islamsk Råd politianmeldte tre trusselepisoder mot norske moskeer, en av dem var knyttet til Central Jamaat Ahle-Sunnat-moskeen.


– Politiet er godt kjent med tidligere episoder og trusler, og dette vil selvfølgelig være en del av etterforskningen, sier Metlid til NTB.


– Men vi har ingen grunn nå til å peke på dette som forklaringen eller motiv i denne saken, presiserer Metlid. Politiet ikke er kjent med om Sjah nylig er blitt truet, sier hun.

Hatkriminalitet

Metlid sier politiet heller ikke utelukker at Sjah kan ha blitt utsatt for hatkriminalitet fra høyreekstreme.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Inngangen til bakgården på Grønland i Oslo hvor imam Nahmat Ali Shah ble angrepet og påført livstruende skader av en maskert mann sent mandag kveld.

– Dette er en del av etterforskningen. Vi kan ikke peke på at dette er forklaringen, men vi må ta høyde for at det som skjedde har en tilknytning til hans rolle som imam, sier hun.


Finlandshette

Metlid sier politiet allerede har sikret seg flere interessante spor og opplysninger i saken, blant annet er det innhentet videoopptak fra området.

Det er gjort en observasjon av en person i hvit finlandshette knyttet til angrepet, men politiet utelukker ikke at det kan være snakk om flere gjerningspersoner.

Politileder Grete Lien Metlid under tirsdagens pressekonferanse.

– Vi vil ikke være helt fastlåst på dette, og vi ber om at publikum tar kontakt med politiet med alle de observasjoner og informasjon de har, enten fra området, men også generelt til hva dette kan være for noe, sier Metlid.

Mann funnet drept

Bare timer etter angrepet på imamen ble en mann funnet drept i et garasjeanlegg på Grønland, bare rundt 300 meter fra stedet hvor Sjah ble angrepet. Politiet har ingen holdepunkter for å tro at det er en sammenheng mellom sakene. Politiet tror det den døde er en norsk-vietnameser med tilhørighet i Oslo-området. (©NTB)


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere