Gå til sidens hovedinnhold

Politiet håper nye tips vil føre bortføringssaken videre

Politiet har mottatt en rekke tips etter at de gikk ut offentlig med den antatte bortføringen av Anne-Elisabeth Hagen. De håper tipsene kan føre saken videre.

– Jeg kan ikke kommentere antall nå i kveld, sier politiinspektør Tommy Brøske, som leder felles enhet for etterretning og etterforskning i Øst politidistrikt, til NTB onsdag kveld.

Politiet jobber nå med å bearbeide tipsene, og Brøske sier det er for tidlig å kommentere innholdet.

– Etterforskningen er nå i en fase hvor vi trenger informasjon. Det er ellers ikke kommet noe nytt som jeg kan kommentere nå. Det er heller ikke å forvente i en sånn sak at den snus opp ned på kort tid. Men vi håper at vi kan komme oss videre ved å få inn ny informasjon, sier han.

Les mer: Politiet stopper alle turgåere i kidnappingssak

Politiet har etterforsket saken i flere uker.

68 år gamle Anne-Elisabeth Falkevik Hagen ble sist sett 31. oktober i fjor. Hun antas å ha blitt bortført fra hjemmet på Fjellhamar i Lørenskog i Akershus. Hun er gift med Tom Hagen, som står på 172. plass på Kapitals liste over Norges rikeste personer.

Kryptovaluta

Politiet bekrefter at det har kommet både trusler og krav om løsepenger – i form av kryptovaluta.

Ifølge VG dreier det seg om et beløp på 9 millioner euro – nærmere 90 millioner norske kroner. Kravet skal være å få summen i kryptovalutaen monero, som er laget på en måte som gjør at transaksjonene ikke kan spores.

Valget av valuta kan tyde på at bortføringen ikke var godt gjennomtenkt, mener seniorrådgiver Vidar Sandland ved Norsk senter for informasjonssikkerhet (NorSIS).

Kryptovalutaen monero er nemlig såpass liten at summen det kreves tilsvarer over 1,15 prosent av alle monero som finnes i markedet, ifølge E24.

– Det sier jo kanskje at dette ikke var så gjennomtenkt. For det er vanskelig å få tak i denne valutaen i den størrelsesorden. Det kan jo kanskje si noe om de som står bak. De har kanskje hørt at dette er den beste valutaen å bruke om du vil være anonym, sier Sandland.

Les mer: Nabo om kidnapping-saken: - Folk er engstelige

Uvisst hvor

Politiet mener imidlertid det er tegn som tyder på at profesjonelle står bak bortføringen.

– Det er ting ved saken som, uten å gå i detaljer, kan tyde på profesjonalitet, sier politiinspektør Brøske.

Politiet ønsker ikke å si noe om det er tegn i boligen som tyder på kamp eller innbrudd, men opplyser at de har sikret flere spor i huset.

NRK meldte onsdag at det er funnet flere ark med beskjeder i hjemmet til Hagen. Språkeksperter er hyret inn for å undersøke disse arkene.

Ifølge VGs opplysninger er det også funnet en skriftlig beskjed på gebrokkent norsk i huset. Der skal det ha stått at 68-åringen ville bli drept dersom politiet ble kontaktet.

– Grusom og umenneskelig handling

Svein Holden ble oppnevnt som Tom Hagens bistandsadvokat av Nedre Romerike tingrett i slutten av november. Han forteller at familien opplever saken som «en grusom og umenneskelig handling».

Han sier familien ikke er avvisende til et mulig pengekrav dersom det kommer et sikkert tegn på at Anne-Elisabeth Falkevik Hagen er i live.

– Hvis man i etterkant av denne dagen kommer i kontakt med motparten, og får et bevis på at Anne-Elisabeth har det bra, så er familien innstilt på å innlede en prosess for å få henne tilbake, sier Holden til NTB.

Så langt har familien har fulgt politiets råd om ikke å betale løsepenger.

Les mer: Ber kidnapperne om livstegn fra Anne-Elisabeth

Les mer: Politiet har ikke fått livstegn fra Anne-Elisabeth Falkevik Hagen

Kommentarer til denne saken