RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Politiet har ikke sikre nok beviser

Den eller de som rundlurte Lillemor Spæren for 2,3 millioner kroner har sluppet unna. Det synes sønnen hennes, Sigurd, er ille.
Den eller de som rundlurte Lillemor Spæren for 2,3 millioner kroner har sluppet unna. Det synes sønnen hennes, Sigurd, er ille. Foto: Tom Brodin / Øyene
Sist oppdatert:
Sparebank1 Nøtterøy - Tønsberg tillot Lillemor Spæren å vandre ut av banken flere ganger med hundretusener, hver gang.

Sønnene hennes klaget saken inn for Finansklagenemnda og krevde at banken måtte erstatte den tapte arven. Årsaken var at familien er overbevist om at banken hadde opptrådt uaktsomt.

Men klagen ble avvist, skriver ukesavisen Øyene.

Advokaten deres mente at banken burde tatt opp saken med fru Spærens nærmeste familie eller eventuelt med politiet. Han viste blant annet til avisomtale av andre saker, hvor nettopp banker hadde slått alarm og forhindret svindel av gamle mennesker. Men uten at brødrene fikk medhold.

I en epost til Dagens Næringsliv, som omtalte finanstragedien først, skrev banksjef Bjørn Engaas at banken «ikke kan bebreides for ikke å ha reagert på at fru Spæren plutselig ønsket å ta ut store kontantbeløp».

– Nei, kunden var meget klar og tydelig på egne ønsker, hva pengene skulle gå til og at hun ville ha pengene kontant selv om hun ble oppfordret til å bruke andre kanaler, skrev han.

Les: Slutten på livet ble veldig trist.

Skjedde på tre måneder

Brødrene Spæren har gitt oss tilgang til en kopi av advokat Eivind Wekres klage til Finansklagenemnda. Det er en grundig gjennomgang av hva som skjedde.

Det hele startet den 6. juni, da hun tok ut 100.000 kroner fra en konto hun hadde i DNB i Tønsberg. Den 12. juni tok hun ut et like stort beløp i den samme banken og også 100.000 i lokalbanken på Teie Torv, hvor resten av pengene også ble tatt ut, fra kontoen hvor aksjearven var satt inn et år tidligere.

En voldsom aktivitet

Dagen etter gikk det 35.000 kroner ut av kontoen, 350.000 på sankthansaften, 450.000 den 1. juli, 570.000 den 8. juli, 350.000 den 17. juli og 100.000 den 5. august.

Så var det stille en måned, før det siste uttaket på 120.850 kroner gikk ut av kontoen 8. september.

Da hadde fru Spæren tatt ut til sammen 2.275.850 kroner, inkludert de 200.000 i DNB.

Fem av de tre uttakene på Teie var bare merket som «Uttak», ett som «Uttak privat lån», ett som «Uttak til barn» og ett som «Uttak gaver».

Men barn eller barnebarn mottok aldri noen større pengegaver fra henne.

– Om så hadde vært tilfelle, ville de selvfølgelig blitt overført fra konto til konto, slår Sigurd Spæren fast, overfor Øyene.

En egen «Spæren-telefon»

Derimot har politiet avdekket en omfattende telefonering de aktuelle datoene mellom Lillemor Spæren og en person fra «et miljø tilhørende norske ...folk», som politiet har beskrevet det som.

Telefonen ble beslaglagt i lomma til den antatte svindleren på Ekeberg Camping den 15. juli i fjor i forbindelse med en helt annen, grov bedragerisak.

Av 114 oppringinginger til eller fra denne telefonen og 6 tekstmeldinger totalt, var hele 75 til fru Spæren og 22 fra henne. Utskriftene viser også at vedkommende har tatt turen fra Oslo til Tønsberg de dagene det var penger å hente.

Sankthansaften 2014

Dette eksemplet er fra 23. juni: Da viser utskriften fra banken at Lillemor Spæren tok ut 350.000 kroner, merket bare med «Uttak», klokka 12.06.

12.25 ringte hun til den aktuelle mobiltelefonen, som da befant seg på Vålerenga. Hun fikk telefon tilbake 13.05, fra Nesbru og 13.50 fra Barkåker.

Allerede 14.19 var det en ny telefon, fra Botne, 14.53 fra Billingstad og 14.54 fra Sandvika.

– Pengene må bare ha blitt overlevert i full fart. Her har det ikke vært tid til en kaffekopp engang, slår Sigurd Spæren fast.

Henlagt

– Politiets konklusjon ble at de ikke klarte å sikre gode nok beviser til å reise tiltale. Saken ble derfor henlagt, opplyser han.

– Og uansett om noen hadde blitt dømt, hadde det neppe vært mulig å oppdrive pengene. De er nok over alle hauger, nettopp fordi de ble tatt ut som kontanter.

– Ta vare på hverandre

Brødrene Spæren er litt oppgitt og tar ikke sjansen på å tape enda mer penger på å gå til sivilt søksmål mot banken.

Men en fjern slektning, som hadde lest om saken i Dagens Næringsliv og er økonom, har anbefalt dem å ta kontakt med Forbrukerrådet og få hjelp der.

– Vi vurderer det, sier Sigurd og håper at ingen andre kommer opp i en lignende situasjon.

– Om mulig, vær åpne med hverandre på tvers av generasjonene om økonomi, oppfordrer han.

Her kan du lese flere nyheter på ukesavisen Øyene.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere