Politiet i Bergen får sin dom i Monika-saken

Arkivbilde av Monika Sviglinskaja og hennes mor Kristina. Spesialenheten har gransket politiets etterforskning av dødsfallet til den åtte år gamle litauiske jenta.

Arkivbilde av Monika Sviglinskaja og hennes mor Kristina. Spesialenheten har gransket politiets etterforskning av dødsfallet til den åtte år gamle litauiske jenta. Foto: Privat (NTB scanpix)

Onsdag klokken 12 legger Spesialenheten for politisaker fram konklusjonen fra granskingen av Hordaland politidistrikts etterforskning og håndtering av Monika-saken.

25.02.15 10:56

Spesialenheten for politisaker har gransket om det har skjedd forsømmelser eller vært utøvd grov uforstand under etterforskningen av dødsfallet til åtte år gamle Monika Sviglinskaja.

Når konklusjonen legges fram for pressen på Hamar klokken 12, har Hordaland politidistrikt allerede fått mulighet til å se gjennom vedtaket.

Se direkterapportering nederst i saken.

– Konklusjonen deres er veldig viktig, og jeg forventer en grundig og tydelig rapport. De har hatt lang tid på å vurdere saken, og jeg forventer at vi får klare svar fra Spesialenheten, sier bistandsadvokat Stig Nilsen til NRK.

Alvorlige mangler

Den litauiske jenta ble funnet død i sitt hjem i Sund på Sotra i Hordaland 14. november 2014. Etter ni måneders drapsetterforskning ble saken henlagt fordi politiet mente det trolig dreide seg om et selvmord.

I mai i fjor ble det imidlertid besluttet å gjenoppta etterforskningen, og 21. oktober ble morens tidligere samboer, en 32 år gammel voldsdømt litauer, pågrepet og siktet for drap på åtteåringen.

Mandag 9. februar i år konkluderte en arbeidsgruppe utnevnt av Riksadvokaten med at etterforskningen bar preg av en rekke feil og mangler. Her ble det blant annet påpekt at politiet lot selvmordsteorien styre etterforskningen i altfor stor grad.

Varsler

13. februar ga politimannen og varsleren Robin Schaefer ut en bok der han er svært kritisk til ledelsens håndtering av saken. Schaefer mener politiledelsen sviktet da han for over ett år siden varslet om feil han hadde avdekket i etterforskningen av dødsfallet.

Schaefers advokat, Jens-Ove Hagen, understreket overfor NTB tirsdag at Schaefer aldri har vært opptatt av å få noen kolleger straffet, men kun å nå fram til ledelsen med mål om å få etterforskningen gjenopptatt.

14. februar besluttet politimester Geir Gudmundsen å tre til side fram til granskingen av politidistriktet er avsluttet.

Flere mulige utfall

Etter det NTB forstår, har Spesialenhetens gransking i første omgang tre mulige utfall, eller en kombinasjon av disse. De fire ansatte som i avhør med Spesialenheten har hatt status som mistenkte, kan bli straffet med forelegg. De kan i så fall nekte å vedta boten og ta saken til retten.

– Vedtak fra Spesialenheten kan også klages til Riksadvokaten. Det kan både de som er berørt og de som i sin tid anmeldte saken, gjøre, sa Spesialenhetens leder Jan Egil Presthus til NTB tirsdag.

Hordaland politidistrikt som helhet risikerer også å bli ilagt en foretaksstraff etter at bistandsadvokat Stig Nilsen på vegne av åtteåringens mor anmeldte politiet til Spesialenheten i juni i fjor. Et tredje utfall er at Spesialenheten nøyer seg med å kritisere etterforskningen.

Ved siden av Spesialenhetens gransking, har Justisdepartementet gitt et advokatfirma i oppdrag å granske politiledelsens håndtering av varslersaken.

HTML EMBED
(function(d, s, id) {var js,ijs=d.getElementsByTagName(s)[0];if(d.getElementById(id))return;js=d.createElement(s);js.id=id;js.src='//embed.scribblelive.com/widgets/embed.js';ijs.parentNode.insertBefore(js, ijs);}(document, 'script', 'scrbbl-js'));


Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.