*Nettavisen* Nyheter.

Politiet i Østfold: - En bjørnetjeneste å gi asylsøkerne skyss over grensen

SIKTET FOR MENNESKESMUGLING: Torsdag stanset Tollvesenet og politiet to biler som hadde plukket opp fire syrere i Sverige som skulle bli kjørt til Oslo. Flyktningene ble tatt hånd om av Østfold-politiet før de blir videre transportert til Politiets utlendingsenhet i Oslo. De fire som kjørte de norske bilene ble anholdt og siktet for menneskesmugling. Foto: Heiko Junge (NTB scanpix)

Østfold-politiet advarer mot menneskesmugling - minner om at det går buss og tog over grensen.

11.09.15 13:44

OSLO (Nettavisen): Politiet i Østfold registrerte natt til fredag det høyeste antall asylsøkere over grensen ved Svinesund hittil og er forberedt på at det snart vil komme flere.

Les også: De hjelper flyktningene videre til Sverige og Norge

Siden søndag har flere enn 2800 flyktninger og migranter fått fritt leide gjennom Danmark. Mange sier de vil til Sverige og Norge for å søke asyl.

Les også: Kosay fikk fritt leide gjennom Danmark: - Jeg vil til Norge

- Det har vært en jevn økning, og natt til fredag registrerte vi 35 ankomster. Med det som skjer ute i Europa er vi forberedt på at det vil komme flere, sier Tom Erik Guttulsrød, sjef for kriminal enhet ved Østfold politidistrikt, til Nettavisen.

- Hva er det som møter disse flyktningene ved den norske grenseovergangen?

- Politiet driver ikke kontrollvirksomhet. Vi har ikke grensekontroll, men Tollvesenet er mye ute på grenseovergangene. Når asylsøkerne møter Tollvesenet og forteller at de ønsker å søke asyl, så varsles politiet. Da sørger vi for enkel registrering, og så kontakter vi Politiets utlendingsenhet og avtaler transport videre.

Vil anmelde

- Fire personer er blitt siktet for menneskesmugling etter at de hadde kjørt over svenskegrensen. Hva risikerer de som hjelper flyktningene over?

- Er det mistanke om menneskesmugling vil vi starte undersøkelser og vurdere anmeldelse. Menneskesmugling er når noen befordrer mennesker uten gyldige reisedokumenter - uten pass eller visum - over grensen. Vi vet at det er en del som ønsker å bidra for å hjelpe flyktningene som nå kommer, men det å bidra med transport er å gjøre asylsøkerne en bjørnetjeneste, sier Guttulsrød.

- Hvorfor det?

- Det betyr at asylsøkeren risikerer et unødig langt opphold på grensen fordi politiet må foreta vitneavhør. Samtidig går ruteavganger med tog og buss over grensen, så det er ingen grunn til at privatpersoner skal starte med transport. Det kan forsinkee hele asylsøknadsprosessen. Vi vil fraråde en slik aktivitet.

Se pressemelding fra politiet: Ulovlig å hjelpe flyktninger over grensen

Kom i biler og buss

Natt til torsdag tok ni asylsøkere seg over grensa ved Svinesund. Fire personer som hadde plukket opp firer syrere og kjørt dem over grensen ble stanset og er nå siktet for menneskesmugling. Natt til fredag kom det 35 asylsøkere fordelt på to biler og en buss, men uten at noen ble mistenkt for menneskesmugling.

- Disse flyktningene har kommet til grensen med personbiler, men vi har ingen grunn til å mistenke at det er snakk om menneskesmugling, eller at dette er organisert, sier operasjonsleder Villy Meier ved Østfold politidistrikt til Fredriksstad Blad.

- Det er i hovedsak snakk om syrere som kommer. Det er både voksne og barn. Av de som kom i natt var det også to tenåringer, opplyser Østfold-politiet til Nettavisen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.