*Nettavisen* Nyheter.

Politiet i sjokk og sorg

Kollegene er i dyp sorg etter at en politimann ble skutt og drept under ranet av Norsk Kontantservice i Stavanger mandag morgen. Politiet tror en av ranerne er skutt i foten.

05.04.04 14:13

- Politiet er sterkt rammet over å ha mistet en kollega. De har en komplisert oppgave med å finne ut hva som har skjedd og samtidig hele tiden bære med seg vissheten om at en kollega er drept, sa politimester Olav Sønderland (bildet) på en pressekonferanse i Stavanger mandag.

Satt i bil
Foreløpig er ikke navn og alder på den drepte politimannen frigitt, fordi alle hans pårørende ennå ikke er varslet.

- Politimannen ble skutt mens han satt inne i en bil, sa Sønderland.

Trolig ble det løsnet 30-40 skudd i de dramatiske minuttene da ranerne tok seg ut av Norsk Kontantservices lokaler midt i Stavanger sentrum og flyktet med tre biler.

Raner trolig skadd
Både ranerne og politiet løsnet skudd. Politiet antar også at en av ranerne er skadd av skudd. Den samme raneren som skjøt og drepte politimannen, holdt også en politimann i sivil nede på bakken.

- Denne politimannen var på observasjon etter at meldingen om ranet var sendt ut, sa Sønderland.

Klikk på bildet for å forstørre.

Politiet vet ennå ikke om ranerne tok med seg noen gisler. Fluktbilene er funnet i Sørmarka. Alle tre var utbrente.

Stor jakt
Politiet understreker at de vil gjøre alt de kan for å finne ranerne som står bak det mest brutale ranet noensinne på norsk jord.

- Vårt hovedfokus på ubestemt tid vil være å finne de som står bak ranet.

Ranerne var svært godt forberedt og utstyrt med tunge våpen. De brukte automatrifle, pistol, de var maskerte, hadde hjelmer og gassmasker og skuddsikre vester.

-Ranerne gassla hele området. Politiet må gå fram på en slik måte som slike gjerningsmenn krever, sa politiet på pressekonferansen.

Politifolk som har reist på påskeferie har fått den tunge beskjeden om at en av deres kolleger er død og at de må skynde seg tilbake på jobb. Det kommer stadig sivile politimenn til politistasjonen, og bevæpnet politi kjører stadig ut.

Advarte mot ranerne
En sterkt preget politimester ba publikum både om å komme med tips som kan oppklare saken, men også være forsiktige.

- Jeg vil rette en sterk henstilling til publikum om å gi oss informasjon, både hendelser forut ranet og observasjoner under og etter ranet. Men jeg ber også om at publikum må opptre med forsiktighet.

Det er uklart hvor mange penger ranerne fikk med seg fra banklokalet, men øyenvitner skal ha sett ranerne lesse ut søppelsekker fra lokalene.

Politiet oppfordrer folk som kan ha opplysninger om ranerne til å ta kontakt på telefonnummer 51 89 91 10.

Se pressekonferansen og bilder fra åstedet på web-tv

Vitneobservasjoner (video)

  • Neste ekstrasendinger på TV 2 kommer klokken 14.45 og 15.55 - følg dem her
  • Politiets neste pressekonferanse sendes også direkte klokken 17.00

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.