*Nettavisen* Nyheter.

Politiet jobber på spreng - klarer ikke måltallet for uttransporteringer av ulovlige utlendinger

IKKE I MÅL: Regjeringen har flagget at de skal sende 7800 ulovlige innvandrere ut av landet i 2015, men kommer over seks prosent bak skjema. Foto: NTB Scanpix

– Dette er noe vi jobber på spreng med, sier leder for Politiets utlendingsenhet Kristin Kvigne til Nettavisen.

Oppdatert informasjon viser at PU ikke klarer å nå måltallene på uttransportering av utlendinger uten lovlig opphold i Norge.

Hver tvangsretur skal ha kostet 59.500 kroner, men regjeringens måltall for 2015 er 7800 uttransporteringer. PU ligger an til å klare i underkant av 7300, som gir et avvike på 6,4 prosent. Uttransporter gjeller alle som har fått avslag på asylsøknadene, eller personer uten opphold som har begått kriminalitet i Norge.

Her kan du tipse Nettavisens journalist om asylsaker på mail, eller ring 02060.

Klikk på bildet for å forstørre.

Kristin Kvigne er leder for Politiets utlendingsenhet (PU). Foto: Privat/Twitter

Politiet: – Jobber på spreng

– Det er ulike grunner til at vi ikke oppnår måltallene. Men det er åpenbart at situasjonen vi har vært i siden august, med antall nyankomster av asylsøkere, har ført til at vi har måttet omdisponere ressurser, sier leder for PU Kristin Kvigne til Nettavisen.

Regjeringen har også gjort det klart at det skal bli strengere for grunnløse asylsøkere å komme til Norge.

Nettavisen har også skrevet om at ulovlige utlendinger som reiste frivillig ut av Norge kunne få 295.000 kroner.

Kvigne forteller at prioriteringene av å hanskes asyltilstrømningen har måttet gå på bekostning av andre oppgaver.

– Den ekstraordinære situasjonen med asyltilstrømningen har gjort at det har vært oppgaver vi ikke har kunnet gjøre - som uttransportering.

Selv om måltallene ikke blir nådd understreker hun at det er et sterkt fokus på dette arbeidet i PU. I øyeblikket søker de etter 100 nye medarbeidere, og det søkes etter både sivile og personer med politiutdanning.

– Vi har et sterkt fokus på returer, både av dem som har fått avslag på sin asylsøknad og for dem som skal bortvises på grunn av kriminalitet.

– Dette er et arbeid vi trenger å bruke tid på, og ressurser til opplæring, for å få fullt tempo og effekt på asylregistreringene slik vi har i dag. Men vi vet det kommer til å ta tid.

I dag kom det også tall som viste kraftig nedgang i antall asylsøkere som kom over Storskog forrige uke. Nestleder i Fremskrittspartiet (Frp) Per Sandberg uttrykket at han var tilfreds med dette til Nettavisen tidlige i dag.

Kvigne understreker at det er viktig å demme opp for asylstrømmen fra Russland.

– Vi setter mye ressurser inn på de som kommer inn over grensen fra Russland, ved Storskog i Finnmark. Det er viktig for oss å sende et tydelig signal om at personer som ikke har asylgrunn blir returnert til Russland eller til sitt eget hjemland.

Klikk på bildet for å forstørre.

Statssekretær i Justisdepartementet Jøran Kallmyr (Frp) Foto: Terje Pedersen (NTB scanpix)PU ser det ikke som dramatisk at de ser ut til å havne 6,4 prosent bak måltallene.

– Med den måloppnåelsen vi ligger an til, med et avvik på under 10 prosent, anser vi det som udramatisk. Jeg må likevel understreke at dette er noe vi jobber på spreng med og prioriterer.

Statssekretær i Justisdepartementet Jørn Kallmyr (Frp) mener også at situasjonen i høst har vært ekstraordinær. Forrige torsdag ble en ny lov vedtatt i Stortinget, om å tillate flere innstramninger i utlendingloven. Allerede fredag trådte den i kraft.

– Hele asylsystemet har blitt utsatt for en voldsom påkjenning i år. PU har fått mange flere personer, men det har gått til å håndtere de store asylankomstene. 2015 kan ikke sammenlignes med fjoråret, sier han til Nettavisen.

Han lover Frp-velgerne at de kommer til å se effekten av den nye loven - raskt. Regjeringen har også varslet strengere kontroll på grensen til Russland.

– Nå har vi fått på plass en ny lov, og dette er en politikk regjeringen prioriterer. Med de nye verktøyene skal vi få fart på returgjennomføringen, forsikrer Kallmyr.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.