Politiet kjører matpakker for 75 millioner

150 politifolk er til enhver tid opptatt med å kjøre fanger og matpakker. Prislapp: 75 millioner kroner. Men nå får den private vaktbransjen tilbud om å overta.

Fire politifolk i Drammen blir til enhver tid brukt til å transportere fanger og matpakker. I stedet for å bekjempe kriminalitet, kjører de 75 000 kilometer i året.

Selv etterforskere og politifolk som skal patruljere, blir tatt ut for å kjøre bil.

- Det er jo ikke derfor man går på politihøyskolen. Det er unødig bruk av gode politiressurser, sier politibetjent Sven Rosaker ved Søndre Buskerud politidistrikt til TV 2 Nyhetene.

Får overta

I oktober vil private vaktselskap få tilbud om å overta fangetransporten, foreløpig i tre politidistrikt som en prøveordning.

Men lederen av justiskomiteen på Stortinget og politiets fellesforbund er uenige i spørsmålet om å la vektere utøve makt.

- Vi er litt prinsippielt imot å sette det ut, for i det ligger det jo at vi privatiserer maktbruk. Det er en offentlig oppgave, sier Jan Magne Hagen i Politiets fellesforbund, Søndre Buskerud til TV 2 Nyhetene.

- Dette skal være under politiets ledelse og kontroll. En skal ikke ha noen privatisering av maktbruk, forsikrer lederen av Stortingets justiskomité, Trond Helleland (H).

75 millioneri året

På landsbasis er 150 årsverk bundet opp i fangetransport. Det koster minst 75 millioner kroner i året. Det nye prøveprosjektet vil vare i to år. Da kan resten av landet komme etter.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag