RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Politiet kjøpte VW-biler for 243 mill. - undersøkes av Økokrim

PUNGET UT: Politiet kjøpte VW-biler til 243 millioner kroner i 2014 og så langt i 2015. Nå skal Økokrim undersøke kjøpene som er gjort av Politiets fellestjenester (ILLUSTRASJONSBILDE).
PUNGET UT: Politiet kjøpte VW-biler til 243 millioner kroner i 2014 og så langt i 2015. Nå skal Økokrim undersøke kjøpene som er gjort av Politiets fellestjenester (ILLUSTRASJONSBILDE). Foto: Jon Olav Nesvold/NTB Scanpix
Sist oppdatert:
Ekspert mener politiet kan ha krav på erstatning.

Politiet i Norge har kjøpt inn 125 av de skandalerammede VW-bilene i 2014 og frem til 25. september 2015.

Det viser tall Nettavisen har hentet inn fra Politiets fellestjenester (PFT), som er ansvarlig for fellesinnkjøp i politiet i Norge, inkludert politiets særorganer.

Her kan du tipse Nettavisens journalist på mail, eller ring 02060.

Brukte 243 mill på skandalebiler

Espen Strai, kommunikasjonsdirektør i PFT vil ikke kommentere saken.

Politiet har til sammen brukt 243 millioner kroner på skandalebilene.

– Vi ønsker ikke å gi et åpent intervju i denne saken. Vi mener dette ikke spesielt er en politisak da også andre etater har VW. Derfor ønsker vi ikke å gå ut med noe her, sier kommunikasjonsdirektør i PFT Espen Strai til Nettavisen.

Han henviser til Politidirektoratet (POD) for kommentarer, men etter kort tid får vi likevel svar fra PFT, som fikk beskjed av POD om å svare på Nettavisens henvendelse.

– PFT har vært i kontakt med den norske importøren av VW og vi vil få en oversikt av dem på hvilke biler det gjelder og når de eventuelt blir innkalt, skriver Strai i en mail.

– Det er foreløpig for tidlig å si om vi vil gjøre noe spesifikk i denne saken med tanke på erstatning.

Førstestatsadvokat i Økokrim Marianne Bender.

Økokrim gjør undersøkelser

Tallene viser at politiet kjøpte inn 85 VW passat i 2014 og 40 så langt i år. I 2014 ble det brukt 139,6 millioner kroner, tallene for 2015 er 103,3 millioner.

Forrige uke ble det kjent at Økokrim skal undersøke VW-skandalen i Norge. Målet med undersøkelsen er å se om VW-bedrageriet har fått noen konsekvenser for Norge.

Økokrim skal dermed undersøke om det er skjedd noe ulovlig i forbindelse med politiets egne innkjøp.

– Jeg kommenterer ikke hvilke undersøkelser vi gjøre, eller hvem vi undersøker, sier førstestatsadvokat ved Økokrim Marianne Bender til Nettavisen.

Les også: VW-aksjen stuper etter avsløring om juks

Les også: – Får enorme konsekvenser, men hvordan kunne dette skje?

Les også: VW tilbakekaller fem millioner biler

Politiet har kjøpt VW-biler for 243 millioner i 2014 og så langt i 2015. Dette bildet er fra 2011 og ikke blant de rammede modellene.

Ekspert: – Kan kreve erstatning

– Kjenner Økokrim til at politiet har kjøpt 125 VW til 243 millioner kroner?

– Vi har ikke undersøkt hvem som er eierne av de konkrete bilene ennå. Per nå undersøker vi hvilken effekt programvaren kan ha hatt på disse bilene, sier Bender.

– Det vi vet til nå er at det er cirka 150.000 biler som er importert til Norge med den aktuelle programvaren installert. Det er for tidlig å si noe om hvilken konsekvenser det har hatt på nåværende tidspunkt. Saken er svært omfattende og dette kommer til å ta tid.

Økokrim samarbeider med Tollvesenet og Statens vegvesen i undersøkelsesarbeidet.

Ekspert på offentlige innkjøp, advokat Marianne H. Dragsten, mener politiet ikke kan klandres for innkjøpene og at de kan ha krav på erstatning.

– Spørsmålet er hva politiet visste om dette på tidspunktet for innkjøp. Det er mer et kontraktsbrudd dersom VW ikke har levert det de har lovet. Jeg kan ikke se at politiet kan klandres dersom de ikke kjente til jukset med utslippene.

– Det kan være de kan ha krav på erstatning dersom det er satt krav til utslipp i kontrakten, forklarer Dragsten til Nettavisen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere