*Nettavisen* Nyheter.

Politiet klarer ikke å kontrollere asylsøkerne fra Russland

Politimester Ellen Katrine Hætta i Østfinnmark kaller situasjonen alvorlig. Justisminister Anders Anundsen (Frp) viser til at distriktet har fått 25 nye stillinger.

Politimester Ellen Katrine Hætta i Østfinnmark kaller situasjonen alvorlig. Justisminister Anders Anundsen (Frp) viser til at distriktet har fått 25 nye stillinger. Foto: Vidar Ruud (NTB scanpix)

Politiet i Kirkenes sier de ikke har kapasitet til å gjennomføre en god nok sikkerhetskontroll av asylsøkere som kommer over grensen nå.

11.11.15 10:48

– Det kan være elementer vi burde gi spesialoppfølging, som vi ikke klarer å følge opp. Det kan være at individer kommer inn i Norge som ikke burde gå fritt rundt her i landet. Det er en svært alvorlig situasjon, sier politimester Ellen Katrine Hætta i Østfinnmark politidistrikt til Dagens Næringsliv.

Flere tusen flyktninger krysset grensen fra Russland over Storskog i oktober. Til sammen i år har det kommet om lag 4.000 asylsøkere denne veien.

– I forrige uke snudde vi 43 personer som ikke hadde visum og gyldig innreise til Norge, sier politimesteren.

Artikkelen fortsetter under.


Hun sier en stor andel av flyktningene som krysser grensen over Storskog, er utvist fra Russland. Mens Norge flyr folk til hjemlandet, lar russerne flyktningene selv bestemme hvor de reiser videre, så lenge de forlater Russland.

– Mange av afghanerne har gyldige dokumenter, og det er en enkel oppgave å sende dem ut, sier Hætta, som forsikrer at flyplassen i Kirkenes er stor nok til at store fly kan lande.

Justisminister Anders Anundsen (Frp) sier han tar politimester Hættas bekymring svært alvorlig.

– Det er derfor hun har fått 25 nye stillinger som jeg går ut fra at hun er i ferd med eller har besatt, sier han. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.