- 22 el-sykler var manipulert til å gå i 25 km/t uten å tråkke. De blir da å anse som ulovlig klassifisert moped. Flere manglet hjel, flere var under 13 år, flere hadde passasjerer, skriver Politiet i Sør-Øst på Twitter.

El-syklene, som ser ut som scootere, skal ikke gå fortere enn seks kilometer i timen uten at syklisten tråkker på pedalene, ifølge produsenten.

- De fleste syklene går altfor fort. Noen tar også av pedalene for at syklene skal gå enda fortere. Det er farlig, og selvsagt ulovlig. Dessuten er ikke syklene forsikret når de blir manipulert på denne måten, sier trafikkoordinator i politiet i Grenland, Nils Anders Bruun, til NRK.

Les også: Kvinne påkjørt av blodtrimma el-sykkel

Vil straffe hardt neste gang

Flere av elevene på skolen fikk kjøreforbud, og må la sykkelen stå igjen på skolen. Andre fikk advarsler. Politiet vil også ringe hjem til flere foreldre, skriver

NRK.

- Neste gang vil det bli anmeldelser. Det vil også vurderes tiltak mot foreldre/verger, og ansvarliggjøre disse, advarer politiet på Twitter.

Trafikkoordinator i politiet, Nils Anders Bruun, sier til NRK at det neste gang vil bli bøter og utsettelse på førerkort til moped eller bil.

Produsenten av de aktuelle el-syklene advarer også på sine nettsider mot manipulering av kjøretøyet.

- Scootipuffen skal holdes i originalstand, enhver form for "trimming" modifisering er ulovlig i henhold til gjeldende regleverk og vil kunne føre til tap av garanti, reklamasjon, rett til forsikring samt straff og bøtlegging fra myndigheter.

- Kan havne i bunnløs gjeld

Personskadeforbundet er fornøyd med at politiet gjennomførte en slik el-sykkelaksjon.

- En trimmet el-sykkel er et motorisert kjøretøy med ansvarsforsikringsplikt. Dersom en slik sykkel forårsaker personskade vil erstatningsbeløpet fort kunne bli betydelig, i verste fall i mangemillionklassen, skriver assisterende generalsekretær i Personskadeforbundet LTN, Per Oretorp, i en epost til Nettavisen.

- Skadelidte vil få utbetalt erstatning gjennom Trafikkforsikringsforeningen men skadevolder risikerer regresskrav og kan havne i bunnløs gjeld for resten av livet. I tillegg skal de leve med å ha skadet et menneske for livet, skriver Oretorp videre.