*Nettavisen* Nyheter.

Politiet kritiserer helse-Norge

Helsevesenet unnlater å informere politiet om psykisk syke våpeneiere, ifølge Politiforbundet.

Nå vurderer justisdepartementet å myke opp reglene for taushetsplikten i helsevesenet, skriver Aftenposten.

Loven er slik at politiet kan inndra våpenlisensen og ta våpnene til psykisk ustabile personer, for å hindre at de skader seg selv eller andre. Men det politiet ikke vet noe om, kan de ikke gjøre noe med. Politiets Fellesforbund mener nå taushetsplikten i helsevesenet gjør at mange ustabile personer har tilgang på våpen.

- I en rekke draps- og voldssaker har det vært et problem at personer med psykiske lidelser eller alvorlige rusproblemer har hatt våpen uten at helsevesenet har sagt ifra til politiet. Det er nærmest vanntette skott mellom helsevesenet og politi, sier forbundsleder Arne Johannessen i Politiet Fellesforbund til Aftenposten.

Statssekretær Anne Rygh-Pedersen i justisdepartementet mener utspillet bærer fornuftige tanker, og hun vil nå ta opp saken med sine kolleger i helsedepartementet.

Den norske lægeforening er skeptisk til å gjøre endringer i taushetsplikten. Ifølge dem skal det være særs tungtveiende grunner til før helsevesenet skal varsle politiet. For dem er den tilliten pasienten skal kunne føle overfor helsevesenet det viktigste.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.