*Nettavisen* Nyheter.

Politiet mener de har avverget fire drap

Metkel Negassie Betew da han var på tiltalebenken i Gulating lagmannsrett under ankesaken etter NOKAS-ranet i 2006. Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix)

Siktelsen mot Nokas-raner Metkel Betew er utvidet til å gjelde drapsforbund.

Politiet mener Betew og hans medhjelpere planla å drepe Imran Saber, to tystere etter Nokas-ranet og en mann som drepte en venn av Betew.

Betew skal dessuten ha planlagt ran av en verditransport på et fly.

– Det har vært langvarig og tung innsats over tid. Vi mener å ha avverget både sannsynligvis drap, drapsplaner og ransplaner, sier politiinspektør Einar Aas i Oslo politidistrikt til TV 2. Politidistriktets seksjon for organisert kriminalitet har drevet omfattende avlytting og spaning over tid.

Betew ble i 2007 dømt til 16 års forvaring for Nokas-ranet i Stavanger i 2004. Han ble løslatt i fjor. I august ble han imidlertid pågrepet av politiet igjen i forbindelse med en storaksjon knyttet til en narkotikasak. I alt 16 personer ble pågrepet.

Kan ha planlagt drap

Det er tidligere kjent at Bandidos-profilen Lars Harnes ble pågrepet i garasjeanlegget i bygården der Imran Saber, også kalt «Onkel Skrue», bor. Han var da bevæpnet, maskert og tildekket med materialer som skulle forhindre at han la igjen biologiske spor.

Politiet mener nå at Harnes hadde en rekke hemmelige møter med Metkel Betew, der et drap på Saber ble planlagt, skriver VG. Både Saber og Harnes nekter imidlertid straffskyld.

– Siktelsen er utvidet, og hans reaksjon er at det ikke er grunnlag for det. Han er uskyldig i det han er anklaget for, sier Metkel Betews forsvarer Marius O. Dietrichson til TV 2.

Undercover-agenter

Ifølge VG brukte politiet tre danske undercover-agenter under arbeidet med å avdekke Betews kriminelle nettverk.

Avisen skriver at de tre agentene i fjor vår begynte å henge på en pub i Oslo sentrum hvor de ble kjent med to av Metkel Betews fortrolige, som nå er siktet i sakskomplekset.

De danske politifolkene skal ha utgitt seg for å være hardbarkede kriminelle, og planla sammen med Betews kontakter narkotikainnførsel til Norge, blant annet en tur til Nederland hvor de kjøpte 50 kilo hasj.

Politiet skal også ha avlyttet puben i Oslo sentrum og de skal ha brukt lydkanoner til å avlytte samtaler de siktede har hatt i friluft. Politiet ønsker ikke å kommentere metodene sine. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.