Politiet om 13-åringen: Etterforsker om hun kan ha vært død i flere dager

MOR SIKTET: Politiets teknikere arbeidet mandag ved hytta der en 13 år gammel jente ble funnet død på Beitostølen nyttårsaften. Saken ble først kjent i mediene søndag 3. januar. Moren til jenta er siktet for grov omsorgssvikt.

MOR SIKTET: Politiets teknikere arbeidet mandag ved hytta der en 13 år gammel jente ble funnet død på Beitostølen nyttårsaften. Saken ble først kjent i mediene søndag 3. januar. Moren til jenta er siktet for grov omsorgssvikt. Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB Scanpix)

Dødsårsak har trolig sammenheng med avmagring, opplyser politiet.

04.01.16 19:50

- Vi har fått resultat fra obduksjonsrapporten. Folkehelseinstituttet kan ikke komme med sikker dødsårsak foreløpig. Sannsynligvis har dødsfallet sammenheng med avmagring, sa politiadvokat Julie Dalsveen i Innlandet politidistrikt på pressekonferansen mandag ettermiddag.

Politiet sier det nå er avgjørende å få klarhet i hvorfor jenta døde og om hun skulle hatt hjelp fra en statlig etat.

Dødstidspunktet er ifølge NTB usikkert, og politiet etterforsker om 13-åringen kan ha vært død i flere dager før moren ringte etter hjelp.

Etter nærmere undersøkelser ble det også klart at det var uåpnede julegaver fra moren til datteren i hytta, ifølge VG, som melder at politiet derfor etterforsker om dødsfallet kan ha skjedd flere dager før moren slo alarm.

Les også: Barneombudet: - Systemet har trolig sviktet

- Ble grovt mobbet på barneskolen
Ifølge TV2
ble jenta mobbet på barneskolen og utviklet alvorlige spiseforstyrrelser som følge av det.

De melder også at moren i flere år kjempet for at datteren skulle få hjelp.

Fylkeslegen i Oppland melder at de oppretter tilsynssak, og Bærum kommune vil be Fylkesmannen i Oslo og Akershus granske kommunens håndtering av saken. Bærum kommune opplyser at barnevernet der kjente til familien.

Les også: Fylkeslegen i Oppland oppretter tilsynssak

Funnet død nyttårsaften

Den 13 år gamle jenta, som fram til høstferien 2015 bodde i Bærum, ble funnet død på en hytte på Beitostølen nyttårsaften. Moren i 40-årene ble fredag siktet i saken. Mandag ble hun utskrevet fra sykehus og pågrepet. Kvinnen skal nå avhøres, opplyser politiet.

Politiet mener det er grunn til å sikte henne for grov omsorgssvikt med døden til følge og for å ha unnlatt å hjelpe sin datter.

PRESSEKONFERANSE: Vestoppland politidistrikt kalte mandag inn  pressen til en orientering om dødsfallet til en 13 år gammel jente. Her opplyste de at moren nå er pågrepet og vil bli avhørt. Foto: Henrik Skolt (NTB Scanpix)

Helsepersonell som kom til stedet skal ha reagert på at 13-åringen var så tynn, skrev VG søndag.

Ble kontaktet av barnevernet 26. november

Politiet opplyste på pressekonferansen mandag at de 26. november fikk henvendelse fra barnevernstjenesten i Valdres med spørsmål om å sjekke en adresse.

Det ble gjort samme dag, men ingen var hjemme. Adressen er den samme hytta på Beitostølen i Østre Slidre der 13-åringen ble funnet død nyttårsaften.

- Oppdraget var å sjekke adressen og om det var noen til stede. Det var ingen bekymring som politiet var gjort kjent med da, sa Dalsveen.

Må undersøke om hjelpeapparatet sviktet

- Det er avgjørende å få klarhet i om hvorfor jenta døde og om hun skulle hatt hjelp fra en eller annen statlig etat, sa Dalsveen videre.

På spørsmål fra pressen bekreftet Dalsveen at én ting politiet må undersøke er om statlige etater har forsømt sine oppgaver.

Fylkeslegen i Oppland melder samtidig at de oppretter tilsynssak.

Bærum kommune vil be Fylkesmannen i Oslo og Akershus gå inn i kommunens håndtering av saken.

- Når en tragisk hendelse skjer, vil alle involverte spørre seg om de kunne gjort mer. Som kommune, der jenta bodde fram til høstferien i fjor, må vi også spørre om vi har gjort nok, sier ordfører Lisbeth Hammer Krog i en pressemelding mandag.

Forteller om SMS fra moren

Moren til 13-åringen skal ha sendt SMS til venner rett etter datterens død, skriver Budstikka.

Til avisa forteller flere kilder om det de oppfattet som «en overbeskyttende mor», en som alltid gjorde sitt ytterste for at datteren skulle ha det trygt og godt.

Siktede utskrevet og skal avhøres

Politiet opplyser at den siktede moren mandag er skrevet ut fra helsevesenets omsorg. Hun er pågrepet og sitter i arrest i Oslo.

- Vi vil transportere siktede til Gjøvik og ønsker avhør så fort hun er transportert opp hit, sa Dalsveen.

Det er oppnevnt psykiater til å foreta en undersøkelse av siktede. Det er psykiater Terje Tørrisen som har fått dette oppdraget.

Får bistand fra Kripos

Politiet sier at etterforskningen pågår for fullt og at Innlandet politidistrikt har fått teknisk bistand fra Kripos. Det er også bedt om taktisk etterforskningsbistand.

En rekke personer skal avhøres, blant andre personer i siktedes omgangskrets, opplyste politiet.

Les også: 13-åring ble funnet død i en hytte - mor siktet

Avdødes mor har etter dødsfallet vært under behandling hos helsevesenet. Hun ble orientert om siktelsen lørdag 2. januar. På grunn av hennes helsetilstand ville ikke politiet avhøre henne med en gang.

- Det har vært politiets avgjørelse å utsette disse samtalene, ikke helsevesenets, uttalte politiadvokat Julie Dalsveen i Innlandet politidistrikt til NTB mandag morgen.

Advokat Håvard Fremstad uttalte til NRK før pressekonferansen at han hadde en kort telefonsamtale med klienten sin mandag formiddag.

- Jeg er usikker på om hun forstår hva hun er siktet for, uttalte advokaten da.

Søndag opplyste politiet at avdøde og siktede har oppholdt seg i Valdres i noe tid.

Ifølge VG bodde 13-åringen alene med moren. Hun hadde ingen søsken. I slutten av september flyttet de to opp til familiehytta i Valdres.

Jenta var fram til da elev ved Mølladammen skole i Bærum.

Mottok melding om hjemmeundervisning

Øystre Slidre kommune bekreftet mandag at den 13 år gamle jenta en kort periode i midten av november hadde bostedadresse i Øystre Slidre.

- Det var bare en postadresse, de bodde der aldri. Kort tid senere meldte de flytting til en ny kommune, Oslo, bekrefter ordfører Kjell Berge Melbybråten til Nettavisen.

Hun har aldri vært elev i skolen i kommunen, men 26. oktober mottok kommunen melding om hjemmeundervisning.

Omstendigheter rundt saken førte til at kommunen sendte en bekymringsmelding til barnevernet i november. Det skjedde etter at jenta hadde meldt flytting til en annen kommune utenfor Valdres, opplyser rådmann og ordfører i Øystre Slidre i en pressemelding.

- Når det gjelder hjemmeundervisning er det rutinemessig flere forhold vi sjekker, blant annet bosituasjonen. Omstendighetene rundt saken gjorde at vi valgte å sjekke grundigere, sier ordføreren til Nettavisen.

13-åringen som nyttårsaften døde i Valdres var tidligere elev ved Mølladammen skole i Lommedalen. Foto: Cornelius Poppe (NTB Scanpix)

- Barnevernet har kjent til familien

Den 13-årige jenta har vært elev ved Gullhaug og Lesterud barneskoler og senere ved Mølladammen ungdomsskole fra skolestart og fram til høstferien 2015, opplyser Bærum kommune.

Før høstferien fikk Mølladammen skole beskjed om at eleven skulle flytte til en annen kommune og skolens flyttemelding ble sendt senere i oktober. Jenta har ikke vært folkeregistert i Bærum kommune siden begynnelsen av november.

Barnevernet i Bærum har kjent til familien, men kan ikke av hensyn til berørte og taushetsplikten informere om innholdet i saken, opplyser kommunen.

Det var barnevernet i Bærum som i slutten av november tok kontakt med barnevernet i Valdres. Bærum kommune sier de ikke har tatt ytterligere initiativ etter dette.

- Vår viktigste oppgave er å gi hjelp og støtte til de som trenger det. Her er det blant annet mange barn og unge som har det vondt, sier ordfører Lisbeth Hammer Krog i en pressemelding mandag.

Minnesamling

Søndag kveld ble det holdt en minnesamling i Lommedalen kirke, og det var åpen skole på Mølladammen skole.

Sogneprest Knut Grønvik sier til Nettavisen at kirken begynte å jobbe med denne saken da de ble kjent med dødsfallet og før moren ble siktet.

- Det møtte opp rundt 150 personer til minnesamlingen i kirken, omtrent halvparten var voksne, halvparten ungdommer. Folk er flinke til å ta seg av hverandre og bry seg om hverandre. Etter samlingen i kirken inviterte rektor til åpen skole. Når skolen starter tirsdag er det skolens og kommunens støtteapparat som står klart, og vi er også klare til å delta i samtaler om det trengs, sier sognepresten.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.