*Nettavisen* Nyheter.

Politiet om Valen-saken: - Betjenter føler seg truet, dette er folk med familie

VÅPENHISTORIKK: Stasjonssjef Tore Soldal ved Oslo sentrum politistasjon sier politibetjentene (innfelt) som bistod AMK, og var i leiligheten til Kristian Valen forrige fredag, har følt seg truet etter at komikeren la ut et Facebook-innlegg med bilde av dem og dusør på 10.000 kroner til den som hadde navnene og adressene deres. Foto: Farid Ighoubah / Nettavisen og skjermdump Facebook

- Han har en historikk når det gjelder våpen, og flagger interesse for våpen. Det gjør at vi er ekstra forsiktige, sier politisjef.

09.02.16 19:36

Forrige fredag ble komiker Kristian Valen pågrepet av politiet, siktet for trusler, etter at han la ut en Facebook-innlegg, med bilde av tre politibetjenter, der han etterlyste navnene og adressene deres.

Han utlovet en dusør på 10.000 kroner til dem som kunne hjelpe ham.

Her kan du tipse Nettavisens journalist på mail, eller ring 02060.

Klikk på bildet for å forstørre.

Kristian Valen i det han ble løslatt etter ett døgn på glattcelle. Foto: Farid Ighoubah / Nettavisen

- Betjenter følte seg reelt truet

- Vi ser på det som en trussel. De tjenestemennene det gjelder føler det som en trussel, og det er noe som hindrer dem i å gjøre jobben sin, sier stasjonssjef ved Oslo sentrum politistasjon Tore Soldal til Nettavisen og fortsetter:

- De føler seg reelt truet, dette er folk med familie. At folk de har vært inne hos etterlyser informasjon om tjenestemennenes navn og adresse, samtidig som de tilbyr 10.000 kroner, tolker de helt klart som en trussel.

Tidligere tirsdag uttalte Valens nye stjerneadvokat John Christian Elden at forholdet ikke kunne anses som straffbart, og stilte spørsmål ved at «tøffe politifolk» kunne være redd for Valen.

- Det er ingen bombe at vi er uenig med Elden. Å spørre om navn og adresse til politifolk, samtidig som du utlover dusør på 10.000 kroner, ligger ikke innenfor det som er lov, etter vår vurdering, sier Soldal.

(saken fortsetter under videointervjuet med Valen)

HTML EMBED
var s=document.createElement("script");s.type="text/javascript";s.src="http://csp.picsearch.com/player?auth=bLdPjXRtGs1qVzRkhqLf7fkJqusqwKFbb5VME_55LLy0AgHBu72uWIexwoMYXEbSOBrGnrfbu98nL-DeXz19jIGfbGTR7IAF&jsonp=screen9.api.embed&screen9="+typeof(screen9);document.getElementsByTagName("head")[0].appendChild(s);

- Historikk med våpen

De tre politibetjentene som ble avbildet og lagt ut på Valens Facebook-side, med nærmere 90.000 følgere, skrev i en rapport etter hendelsen at de følte seg truet.

- Det er det ingen tvil om, og de har skrevet dette i en rapport.

Valen har hele tiden hevdet at han ønsket å komme i kontakt med politibetjentene fordi han ønsker informasjon fra dem i forbindelse med en ny klage han har planer om å sende til Oslo politidistrikt.

Klikk på bildet for å forstørre.

TRYKK PÅ BILDET FOR STØRRE VERSJON. Foto: Skjermdump Facebook

Forrige fredag, tidlig om morgenen, ringte Valen selv til AMK og ba om hjelp fordi hans samboer hadde kuttet seg på en kniv. AMK rettet en bistandsanmodning til politiet som kom med to patruljebiler og fem politibetjenter. Operativ uteleder kom også til stedet etter hvert.

- Det er klart at Valen har en historikk når det gjelder våpen, og å flagge interesse for våpen. Det gjør at vi er forsiktige, sier Soldal som også understreker at politiet ikke var bevæpnet da de var i leiligheten til komikeren.

Beslagla 25 våpen

Politiet har flere ganger rykket ut til Valens bolig i Oslo sentrum, og i 2007 var det også en mye omtalt skyteepisode. I et VG-intervju fortalte Valen om at han hadde avfyrt skudd med maskinpistol. Han ble i etterkant hetset for episoden.

Resultatet etter skytingen var et knust dusjkabinett og 25 beslaglagte våpen. Det ligger også en tilsynelatende humoristisk video i sosiale medier, og på et annet nettsted, der Valen med en pistol, demonstrerer for politiet hvordan de skal unngå vådeskudd.

- Vi trodde ikke at vi kom til å bli møtt med skytevåpen, men det er klart at historikken betyr en del for vurderingene som ble foretatt operativt, forklarer stasjonssjefen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Disse politibetjentene ble publisert på Facebook-siden til Valen. Nettavisen har valgt å sladde dem. Foto: Skjermdump Facebook

Etter pågripelsen tilbragte Valen i overkant av ett døgn på glattcelle.

Valen ble løslatt forrige lørdag ettermiddag, her kan du se videointervjuet han ga til pressen.

I et Facebook-innlegg han la ut søndag skrev han om hvordan oppholdet på glattcellen hadde vært. Deriblant omtalte han at det var utfordrende ikke å ha toalettpapir på cellen.

- Vi har ikke utført en overdreven maktbruk. Dette er noe som har vært vurdert av påtalemyndigheten, som mente det var en gjentakelsesfare helt til han ble løslatt. Etter at vi hadde fått avhørt ham så vi at gjentakelsesfaren ikke var stor, forklarer Soldal.

Politiet: - Urimelig Valenkritikk

- Forsvarerne Valen har brukt i denne saken hevder politiet bevisst har trakassert ham. Hva er ditt svar til dette?

- Vi trakasserer ikke Valen, og heller ingen andre. Vi er en profesjonell offentlig etat og utfører det samfunnsoppdraget vi er pålagt, sier stasjonssjefen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Stjerneadvokat John Christian Elden er oppnevnt som forsvarer for Kristian Valen i trusselsaken (arkivfoto). Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

- Vi har ikke tid til å gå rundt å trakassere folk. Vi har resultatkrav fra Politidirektoratet (POD) vi må oppnå. Skal vi klare målene kan vi ikke drive med utenforliggende ting som trakassering. Det ville dessuten vært direkte feil fra politiets side. Vi er der for innbyggerne. Den kritikken faller på sin egen urimelighet.

- Hvorfor kommer Valen med slike påstander?

- Egentlig vil jeg ikke mene noe om det, men det kan være at han føler seg trakassert. Folk har ulike holdninger til politiet og den jobben vi gjør. Det må vi bare akseptere, men derfra til å kalle det trakassering er et langt steg.

Oslo Universitetssykehus, som administrerer AMK, har ikke svart på spørsmål i forbindelse med denne saken.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.