*Nettavisen* Nyheter.

Politiet oppfordrer alle til å ha med pass ved inn- og utreise av Norge

ORDRE FRA HØYESTE HOLD: Knut Smedsrud (t. v.) avdelingsdirektør for Politifagavdelingen i Politidirektoratet og Jan Eirik Thomassen, seksjonssjef for Politidirektoratets grense- og utlendingsseksjonen, forklarte hvordan reisende blir rammet av den utvidede grensekontrollen som trer i kraft i morgen tidlig. Foto: Cornelius Poppe (NTB scanpix)

Varsler intensiverte og stikkprøvebaserte ID-kontroller på svenskegrensen. Slik rammer grensekontrollen deg.

25.11.15 15:09

OSLO (Nettavisen): Fra i morgen klokken 08.00 trer regjeringens utvidede grensekontrollen i verk. I første rekke er det fergeforbindelser til og fra Sverige, Tyskland og Danmark det blir iverksatt tiltak.

Politiet håper det skal få en effekt med færre asylsøkere til Norge, men:

- Det er i hovedsak signaleffekten til asylsøkere som er årsaken til tiltakene. Dette iverksettes basert på at svenskene har strammet til, og at det har vært nedgang i asylsøkere der, sier Knut Smedsrud, avdelingsdirektør for Politifagavdelingen i Politidirektoratet (POD).

Les også: Vurderer passkontroll på buss og tog

- Det er mer signaleffekten enn den praktiske virkningen, legger politidirektøren til.

I klartekst betyr den utvidede grensekontrollen følgende:

  • Alle som reiser ut av Norge med ferge kan risikere å bli kontrollert, da av fergemannskaper.
  • Ved innreise til Norge med ferge blir alle kontrollert - av politiet.
  • Politiet oppfordrer alle å ha med gyldig reisedokumenter, i hovedsak pass.
  • Førerkort og bankkort er også å anse som gyldige reisedokumenter.
  • Ved andre grenseoverganger, som ikke er sjøveien, blir det utvidede og intensiverte grensekontroller. Det blir foretatt stikkprøver av biler, på tog og buss.
  • Den utvidede grensekontrollen starter i morgen klokken 08.00 og varer i 10 dager.
  • Det er fergeovergangene i Hordaland, Rogaland, Oslo og Vestfold som i hovedsak blir rammet av den utvidede grensekontrollen.

Selv om tiltakene betyr en forandring for mange reisende, kommer politiet også til å utøve skjønn.

- Norske borgere skal ikke bli stående igjen på fergekaien, og vi kommer til å utøve skjønn og nødvendig fleksibilitet. Poenget er at folk skal kunne sannsynliggjøre at de er norske statsborgere, forklarer Smedsrud.

Les også: Erna: - Vi kan ikke ta imot alle som har krav på det

Han forteller også at barn i følge med foreldre fortrinnsvis bør ha pass med, men understreker at dette vil være et typisk eksempel på tilfeller hvor man bruker sunn fornuft. Smedsrud varsler også køer ved grenseovergangene.

- Det må påregnes køer i forbindelse med ID-sjekk. For dem som ikke har gyldig legitimasjon med seg tar kontrollen og stikkprøvene ekstra lang tid.

Tiltakene kommer som en ordre fra regjeringen. Asylsøkere som ikke har gyldige reisedokumenter kan også slippe inn i Norge uten reisedokumenter, dersom formålet er å søke asyl - på reelt grunnlag.

- Dette er regjeringens tiltak, vi iverksetter dem. Det er for tidlig å si noe om hvilke andre politioppgaver det eventuelt går på bekostning av. Vi vet ennå ikke hvor ressurskrevende det blir, eller om det for eksempel blir utvidet periode.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.