RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Politiet oppklarte 37,4 prosent

Foto: Crestock
Politidirektøren er fornøyd med fjoråret.

- 2010 har vært et år hvor politiets resultater går i riktig retning, sier politidirektør Ingelin Killengreen.

Totalt ble det i fjor anmeldt 270.636 forbrytelser og 123.565 forseelser, viser ferske tall fra Politidirektoratet.

Dette er totalt sett en nedgang på 2,4 prosent fra året før, mens det var en liten økning for anmeldte voldssaker og seksualforbrytelser.

Har du opplevd at din anmeldte sak i fjor er blitt henlagt? Ta kontakt med Nettavisens journalist på jb@nettavisen.no

Høyeste på fem år
Langt fra alle sakene ble imidlertid oppklart. Oppklaringsprosessen var i fjor på 37,4 prosent. Uten Oslo i tallene, var oppklaringsprosenten på 41,5 prosent.

- Årsaken til at denne sammenligningen er interessant er at Oslo har en uforholdsmessig stor andel vinningssaker der det er få opplysninger og derfor også svært lav oppklaring, skriver Politidirektoratet i en pressemelding.

Men oppklaringsprosenten på 37,4 prosent er den høyeste på fem år, ifølge direktoratet.

Tjue distrikter har fremgang når det gjelder den samlede oppklaringsprosenten, Oslo er blant disse. Fire distrikter har tilnærmet samme tall som i fjor, men tre distrikter har en tilbakegang.

Færre innbrudd
Tallene viser at det i 2010 ble anmeldt langt færre tyverier fra villaer, leiligheter og hytter enn i 2009. Det er en stor nedgang både når det gjelder simple og grove tyverier.

Nedgangen for grove tyveri fra villaer var på 19,7 prosent og simpelt tyveri fra villaer på 14,8 prosent. For leiligheter er tallene 16,2 prosent og 4,1 prosent, mens innbrudd i hytter går ned med 22,3 prosent og 5,0 prosent.

- Vi legger til grunn at nedgangen i tyverier fra hus og hjem er reell, siden anmeldelser av innbrudd er nødvendig for forsikringsoppgjør. Det er derfor svært sannsynlig at innbyggerne opplever færre innbrudd, og det er svært positivt, sier politidirektør Ingelin Killengreen.

- Sikrere hus bedre
Killengreen mener det kan være flere årsaker til denne utviklingen.

- Det kan være at innbyggerne sikrer hus og hjem enda bedre enn før. Samtidig har politiet arbeidet målrettet over noen år nå for å sette mobile vinningskriminelle med utenlandsk bakgrunn ut av spill, og vi har lykkes med det i Oslo og flere andre steder. Vi har også arbeidet internasjonalt med dette. Disse mobile kriminelle står bak mye av denne typen kriminalitet, og når politiet lykkes godt i disse sakene får vi en merkbar effekt, sier Killengreen.

Også antall anmeldte tyverier fra bil og kjøretøy har gått ned, og det er en stor reduksjon i antall anmeldte skadeverk, på 16,4 prosent.

Økning for narkotika
Når det gjelder narkotika og anmeldelser, var det i fjor en økning på 15,6 prosent fra 2009.

Antall anmeldelser økte med mer enn 6100 fra 2009 til 2010, til 45.199 saker.

- Dette er uttrykk for en større innsats fra politiets side. Kripos sin narkotikastatistikk viser da også flere beslag. Etter 2009 ble det en viss debatt om politiet i noen distrikter feilførte slik at antallet saker økte. Dette har Riksadvokaten og Politidirektoratet tatt tak i, og vi legger nå til grunn at den økte innsatsen mot narkotika gjenspeiles på riktig måte, sier Killengreen.

- Går i riktig retning
Politidirektøren sier hun totalt sett er fornøyd med fjoråret.

- 2010 har vært et år hvor politiets resultater går i riktig retning. Det kommer til uttrykk i tallene for den anmeldte kriminaliteten og i politiets Innbyggerundersøkelse for 2010. Innbyggerne opplever bedring. Vi har fortsatt store utfordringer og områder vi må og skal bli bedre på, men vi skal også ta med oss positive resultater inn i 2011, sier Killengreen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere