RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Politiet raser over Lommemann-filming

IDENTIFISERES: Politiet ba om at media ikke identifiserte lommemannen, noe som hittil har blitt respektert. Private ser imidlertid ikke ut til å bry seg om dette.
IDENTIFISERES: Politiet ba om at media ikke identifiserte lommemannen, noe som hittil har blitt respektert. Private ser imidlertid ikke ut til å bry seg om dette.
Sist oppdatert:
Etterforskningsledelsen nekter for at de har invitert VG til pågripelsen av den antatte Lommemannen.

BERGEN/OSLO (Nettavisen): Fredag rykket den siktedes forsvarsadvokat Tor Erling Staff ut og krevde granskning av lekkasjer fra etterforskningsledelsen i Lommemannen-saken.

Årsaken er at VG dagen før pågripelsen sendte hele 14 medarbeidere til Bergen - og både fotograferte og filmet selve pågripelsen som fant sted midt på natten.

Politikilder sier til Nettavisen at det internt i etterforskningsgruppa blir reagert med harnisk på at avisa var til stede under den topphemmelige pågripelsen. De skal etter det Nettavisen erfarer være svært bekymret over at VG fikk tilgang på informasjon om arrestasjonen lenge før den faktisk fant sted.

- Stor bekymring
Tjenestemennene som deltok i pågripelsen av 55-åringen i Åsane i Bergen, skal ha reagert med vantro da de oppdaget at både pressefotografer, journalister og videofotografer fra VG var på plass da politiet gikk til den hemmelige aksjonen mot siktedes bopel.

- Dette har vakt betydelig bekymring og hodebry blant etterforskningsledelsen. Det er med stor bekymring vi registrerer at VG her har fått tilgang på informasjon de overhodet ikke skulle hatt, sier en sentral politikilde til Nettavisen.

Kilden opplyser at det er ventet at etterforskningsledelsen ved Follo politidistrikt i løpet av dagen vil komme med en offisiell uttalelse der de på det sterkeste tar avstand fra slike lekkasjer og fra VGs arbeidsmetoder.

- Vi ønsket å være alene og å ha kontroll på pågripelsessituasjonen. Det er klart at VGs tilstedeværelse var et hinder for vårt arbeid, sier Nettavisens kilde.

Ønsker granskning
55-åringens forsvarer Tor Erling Staff har allerede antydet at han vil klage saken inn for Spesialenheten for politisaker.

Nettavisen kjenner til at etterforskningsledelsen i Lommemann-saken hilser en slik granskning velkommen.

- Hvor enn denne informanten måtte være i systemet, er det til alles fordel at denne avsløres og stanses. Lekkasjene til VG har skapt flere problemer for etterforskningen, opplyser en sentralt plassert kilde til Nettavisen.

For kun få uker siden innrømmet en tjenestemann ved Oslo politidistrikt at han hadde lekket en topphemmelig rapport om den spesialiserte sikkerhetsbransjen til TV 2.

Fredag ettermiddag bekrefter politiet i en pressemelding at de har vært i kontakt med Riksadvokaten i sakens anledning og avgitt en uttalelse.

«Vi er kjent med at Riksadvokaten i dag har tilskrevet Spesialenheten for politisaker og bedt spesialenheten vurdere om etterforskning skal igangsettes. Vi er enig i Riksadvokatens vurdering», heter det i pressemeldingen.

- Kildevernet er absolutt
VG, som hadde 14 reportere på plass i Bergen til pågripelsen, ønsker imidlertid ikke å opplyse hvordan de fikk vite om arrestasjonen av den antatte Lommemannen.

- Som du vet er kildevernet absolutt. Vi kommenterer aldri denne typen spekulasjoner. Men vi har jobbet helt ordinært journalistisk i denne saken, sier VGs nyhetsredaktør Helje Solberg til Bergensavisen.

Spesialenheten vurderer
Spesialenheten for politisaker sier de fredag ettermiddag ennå ikke har mottatt noen anmeldelse fra Staff.

- Vi er kjent med at advokat Staff vurderer å anmelde politiet for brudd på taushetsplikten. Per i dag har vi ikke mottatt noen anmeldelse, sier Johan Martin Welhaven i Spesialenheten for politisaker til Nettavisen.

Welhaven sier Spesialenheten også har adgang til å vurdere spørsmålet om brudd på taushetsplikt, selv om de ikke mottar noen anmeldelse.

- Vi foretar vår vurdering i forhold til om vi skal foreta oss noe, men vi har ikke konkludert ennå, sier Welhaven.

- Svært spesielle metoder
Det er tidligere blitt gjort kjent at VG benytter pressmetoder mot politiet for å få eksklusiv tilgang til pågripelser og siktelser i store saker.

Blant annet skrev den forhenværende VG-, DN- og Se og Hør-reporteren Erik Tumyr i boka «Journalistjævler» om hvordan han regelrett truet en daværende kriminalsjef ved Oslo politidistrikt til å informere ham om når en pågripelse i den såkalte «Stuert-saken» på Fornebu skulle foretas.

Imidlertid avsto den daværende kriminalsjefen fra å informere Tumyr, noe journalisten i sin bok innrømmer at resulterte i et hevntokt fra ham selv og VG der kriminalsjefen ble uthengt på det groveste i tabloidavisa. Senere viste det seg at Tumyr ikke hadde dekning for hevnartiklene, som VG måtte beklage.

Erik Tumyr, som i en tid var VGs stjernejournalist, jobber nå i en betydelig mindre profilert stilling i økonomibladet Kapital.

- VG har store ressurser, og de har noen svært spesielle arbeidsmetoder. Det viser også deres oppførsel iblant annet Lommemann-saken, får Nettavisen opplyst fra sentralt hold i politiet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere